Noi produse lansate de Syngenta în România
Fungicidul Embrelia şi erbicidul Arcade, ambele de ultimă generaţie, au fost lansate recent în ţara noastră de Syngenta. Primul a fost prezentat la Sibiu, în cadrul celei de a V-a ediţii a Forumului OptiTech pentru Pomicultură iar al doilea, la Covasna. La Sibiu au participat aproape 150 de pomicultori din toată ţara, care deţin livezi însumând suprafeţe totale de aproximativ 4.000 de hectare. Printre invitaţi s-a aflat şi Matko Mesici, director culturi speciale pentru Europa de Sud-Est la Syngenta. De asemenea, au fost prezenţi doi tehnicieni olandezi, Jan Hoogland, expert tehnic culturi pomicole la Syngenta, şi Joris Wisse, specialist consultant la Comisia de Consultanţă în Pomicultură, care au împărtăşit din experienţa lor.
Prezentări şi demonstraţii
În cadrul OptiTech au fost susţinute mai multe prezentări în cadrul a trei ateliere de lucru, intitulate generic Mere, Pere, Prune.
Ni s-a părut interesantă combaterea insectelor cu acarieni carnivori în combinaţie cu Voliam Targo, inscticid-acaricid de ultimă generaţie. Astfel, se montează pe ramuri vreo 600 de plicuri/ha, care conţin acarieni benefici. Din păcate, efectul se vede abia în anul al doilea, iar până atunci dăunătorii îşi fac de cap.
Andrei Măruţescu, director de comunicare, a afirmat că Syngenta se bazează pe cercetare şi dezvoltare, domeniu în care există peste 5.000 de angajaţi şi în care se investesc anual aproximativ 1,4 miliarde $. În mai mult de 90 de ţări lucrează peste 27.000 de oameni. La nivelul anului 2012 vânzările s-au ridicat la 14,2 miliarde $, iar în 2013 se anunţă o creştere de 3%.
Tot domnia sa a vorbit despre The Good Growth Plan – Creşterea eficienţei utilizării resurselor, întinerirea ecosistemelor şi creşterea prosperităţii comunităţilor rurale – un program ambiţios în şase puncte elaborat de Syngenta. În plus, a prezentat Utilizarea în siguranţă a produselor de protecţia plantelor (PPP).
Jan Hoogland a vorbit despre mecanismele rapănului la seminţoase şi a explicat că există două faze distincte. Prima şi cea mai periculoasă este primăvara, la deschiderea mugurilor. Dacă temperatura ajunge la 14-15° C, umiditatea se menţine timp de 8 h şi există frunze bolnave pe sol infectarea cu rapăn devine sigură. Apoi, în lunile aprilie şi mai, creşterile noi de lăstari sunt viguroase şi trebuie protejate. Deci trebuie aplicate tratamente multiple împotriva acestei boli. În schema tehnologică intră fungicide sistemice precum Chorus, Embrelia şi Score, aplicate împreună cu un produs de contact, cum ar fi Bravo sau Captan.
Joris Wisse a făcut o demonstraţie de tăiere a pomilor cu vigoare mică, prezenţi în livezi superintensive, pe trei pomi aduşi în sală. A pus accent pe aerisirea şi iluminarea bună a mini-coroanei, prin tăierea ramurilor suplimentare, în special a celor vechi, cu o grosime mai mare de 50% din cea a axului.
De asemenea, Syngenta a anunţat extinderea programului OptiBonus, adaptat la pomicultură.
Marius Marica, director de marketing la Timac Agro, a prezentat tehnologia aplicării îngrăşămintelor chimice, subliniind necesitatea efectuării unei analize prealabile a solului.
Substanţă activă nouă
„Au trecut peste 20 de ani de când nu a mai fost lansat un fungicid cu substanţă activă nouă. Aici, la Sibiu, lansăm în premieră pentru Uniunea Europeană Embrelia, un fungicid sistemic nou, cu o substanţă activă nouă. Este un fungicid dintr-o nouă clasă de produse, numită carboxamide, care oferă protecţie performantă împotriva rapănului pe fructe şi frunze, dar şi a făinării, cele mai periculoase boli din plantaţiile de măr şi păr“ – a declarat Florin Niţu, director regional pentru Europa de Sud-Est al Syngenta.
Conform celor spuse, noul fungicid conţine două substanţe active, izopirazam 100 g/l şi difenoconazol 40 g/l.
Izopirazam reprezintă o descoperire majoră în domeniul fungicidelor şi este cea mai puternică moleculă adaptată pomiculturii. Performanţa extraordinară a izopirazamului se datorează tehnologiei sale unice de dublă legare. În primul rând, aderă şi pătrunde rapid în stratul de ceară. În al doilea rând, are afinitate puternică la locul de legare pentru enzima SDH, responsabilă în producerea de energie.
De asemenea, izopirazam are un puternic caracter lipofil, se concentrează în stratul de ceară, care este bogat în lipide. Această caracteristică asigură protecţia împotriva razelor ultraviolete, dar mai ales asigură rezistenţa la ploaie la o oră după aplicare. În plus, are un grad ridicat de fixare şi acumulare în stratul de ceară, unde rămâne fixat pentru o perioadă lungă de timp.
Produsul acţionează preventiv şi curativ. Însă noutatea o reprezintă activitatea premium preventivă, blocând instalarea şi dezvoltarea patogenilor nedoriţi. Premium preventiv este un concept nou de prevenire a infecţiilor. Combinaţia celor două substanţe active oferă cea mai bună prevenire a infecţiilor şi furnizează acţiune limitat curativă, nu eradicantă.
Embrelia se remarcă printr-o performanţă deosebită de combatere a rapănului pe fructe, dar şi a făinării în perioada critică a infecţiilor primare.
Prezintă rezistenţă bună la condiţiile meteo dificile, precum precipitaţii abundente, temperaturi ridicate, degradarea la radiaţii ultraviolete. De asemenea, reprezintă un instrument nou în managementul prevenirii apariţiei de forme rezistente.
Embrelia se poate aplica în schema de combatere integrată (Chorus + Bravo, Embrelia, Score + Bravo) la acoperire sau în tratamente de tip sandwich aplicate preventiv.
Doza recomandată la măr şi păr este de 1,44 l/ha (1,44%).
Arcade, dedicat culturii cartofului
La câteva zile distanţă, Syngenta a organizat un alt eveniment la Covasna, unde au fost de faţă peste o sută de fermieri. Aici a prezentat noul erbicid Arcade, dedicat culturii cartofului. Este un erbicid foarte selectiv pentru cultura cartofului, care combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale. Produsul este flexibil în aplicare, putând fi utilizat atât în preemergenţă, cât şi postemergenţă timpurie, în deplină siguranţă faţă de cultură.
Erbicidul combină acţiunea a două substanţe active de tip tiocarbamaţi – prosulfocarb 800 g /l + metribuzin 80 g /l. Produsul este preluat din sol prin sistemul radicular şi coleoptil, prevenind germinarea şi creşterea buruienilor sensibile. Acţiunea este întărită de o bună pregătire a terenului şi de o bună umiditate în sol.
Arcade este în general bine tolerat de cartof atunci când este aplicat preemergent şi postemergent timpuriu, până la o înălţime a plantelor de maximum 5 cm.
Acest erbicid nu se aplică în condiţii meteorologice nefavorabile: îngheţ, secetă, inundaţii sau în cazuri de infecţii puternice cu boli şi/sau dăunători. Nu trataţi în condiţii de vânt, chiar de intensitate slabă, pentru a evita ca soluţia de stropit să ajungă accidental pe plante non-ţintă.
Doza este de 4-5 l/ha, cantitatea de soluţie fiind de 200-400 l/ha. Doza de 5 l/ha se recomandă în cazul unei infestări puternice cu un spectru larg de buruieni, iar cea de 4 l/ha, postemergent timpuriu.
Traian Dobre
- Articol precedent: Cu sprijinul Ministerului Agriculturii, traderii dau o nouă lovitură fermierilor
- Articolul următor: Dezvoltarea uniformă a culturilor, calitatea patului germinativ