Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Noi produse lansate de Syngenta în România

Noi produse lansate de Syngenta în România

Fungicidul Embrelia şi erbicidul Arcade, ambele de ultimă generaţie, au fost lansate recent în ţara noastră de Syngenta. Primul a fost prezentat la Sibiu, în cadrul celei de a V-a ediţii a Forumului OptiTech pentru Pomicultură iar al doilea, la Covasna. La Sibiu au participat aproape 150 de pomicultori din toată ţara, care deţin livezi însumând suprafeţe totale de aproximativ 4.000 de hectare. Printre invitaţi s-a aflat şi Matko Mesici, director culturi speciale pentru Europa de Sud-Est la Syngenta. De asemenea, au fost prezenţi doi tehnicieni olandezi, Jan Hoogland, expert tehnic culturi pomicole la Syngenta, şi Joris Wisse, specialist consultant la Comisia de Consultanţă în Pomicultură, care au împărtăşit din experienţa lor.

Prezentări şi demonstraţii

În cadrul OptiTech au fost susţinute mai multe prezentări în cadrul a trei ateliere de lucru, intitulate generic Mere, Pere, Prune.

Ni s-a părut interesantă combaterea insectelor cu acarieni carnivori în combinaţie cu Voliam Targo, inscticid-acaricid de ultimă generaţie. Astfel, se montează pe ramuri vreo 600 de plicuri/ha, care conţin acarieni benefici. Din păcate, efectul se vede abia în anul al doilea, iar până atunci dăunătorii îşi fac de cap.

Andrei Măruţescu, director de comunicare, a afirmat că Syngenta se bazează pe cercetare şi dezvoltare, domeniu în care există peste 5.000 de angajaţi şi în care se investesc anual aproximativ 1,4 miliarde $. În mai mult de 90 de ţări lucrează peste 27.000 de oameni. La nivelul anului 2012 vânzările s-au ridicat la 14,2 miliarde $, iar în 2013 se anunţă o creştere de 3%.

Tot domnia sa a vorbit despre The Good Growth Plan – Creşterea eficienţei utilizării resurselor, întinerirea ecosistemelor şi creşterea prosperităţii comunităţilor rurale – un program ambiţios în şase puncte elaborat de Syngenta. În plus, a prezentat Utilizarea în siguranţă a produselor de protecţia plantelor (PPP).

Jan Hoogland a vorbit despre mecanismele rapănului la seminţoase şi a explicat că există două faze distincte. Prima şi cea mai periculoasă este primăvara, la deschiderea mugurilor. Dacă temperatura ajunge la 14-15° C, umiditatea se menţine timp de 8 h şi există frunze bolnave pe sol infectarea cu rapăn devine sigură. Apoi, în lunile aprilie şi mai, creşterile noi de lăstari sunt viguroase şi trebuie protejate. Deci trebuie aplicate tratamente multiple împotriva acestei boli. În schema tehnologică intră fungicide sistemice precum Chorus, Embrelia şi Score, aplicate împreună cu un produs de contact, cum ar fi Bravo sau Captan.

Joris Wisse a făcut o demonstraţie de tăiere a pomilor cu vigoare mică, prezenţi în livezi superintensive, pe trei pomi aduşi în sală. A pus accent pe aerisirea şi iluminarea bună a mini-coroanei, prin tăierea ramurilor suplimentare, în special a celor vechi, cu o grosime mai mare de 50% din cea a axului.

De asemenea, Syngenta a anunţat extinderea programului OptiBonus, adaptat la pomicultură.

Marius Marica, director de marketing la Timac Agro, a prezentat tehnologia aplicării îngrăşămintelor chimice, subliniind necesitatea efectuării unei analize prealabile a solului.

Substanţă activă nouă

„Au trecut peste 20 de ani de când nu a mai fost lansat un fungicid cu substanţă activă nouă. Aici, la Sibiu, lansăm în premieră pentru Uniunea Europeană Embrelia, un fungicid sistemic nou, cu o substanţă activă nouă. Este un fungicid dintr-o nouă clasă de produse, numită carboxamide, care oferă protecţie performantă împotriva rapănului pe fructe şi frunze, dar şi a făinării, cele mai periculoase boli din plantaţiile de măr şi păr“ – a declarat Florin Niţu, director regional pentru Europa de Sud-Est al Syngenta.

Conform celor spuse, noul fungicid conţine două substanţe active, izopirazam 100 g/l şi difenoconazol 40 g/l.

Izopirazam reprezintă o descoperire majoră în domeniul fungicidelor şi este cea mai puternică moleculă adaptată pomiculturii. Performanţa extraordinară a izopirazamului se datorează tehnologiei sale unice de dublă legare. În primul rând, aderă şi pătrunde rapid în stratul de ceară. În al doilea rând, are afinitate puternică la locul de legare pentru enzima SDH, responsabilă în producerea de energie.

De asemenea, izopirazam are un puternic caracter lipofil, se concentrează în stratul de ceară, care este bogat în lipide. Această caracteristică asigură protecţia împotriva razelor ultraviolete, dar mai ales asigură rezistenţa la ploaie la o oră după aplicare. În plus, are un grad ridicat de fixare şi acumulare în stratul de ceară, unde rămâne fixat pentru o perioadă lungă de timp.

Produsul acţionează preventiv şi curativ. Însă noutatea o reprezintă activitatea premium preventivă, blocând instalarea şi dezvoltarea patogenilor nedoriţi. Premium preventiv este un concept nou de prevenire a infecţiilor. Combinaţia celor două substanţe active oferă cea mai bună prevenire a infecţiilor şi furnizează acţiune limitat curativă, nu eradicantă.

Embrelia se remarcă printr-o performanţă deosebită de combatere a rapănului pe fructe, dar şi a făinării în perioada critică a infecţiilor primare.

Prezintă rezistenţă bună la condiţiile meteo dificile, precum precipitaţii abundente, temperaturi ridicate, degradarea la radiaţii ultraviolete. De asemenea, reprezintă un instrument nou în managementul prevenirii apariţiei de forme rezistente.

Embrelia se poate aplica în schema de combatere integrată (Chorus + Bravo, Embrelia, Score + Bravo) la acoperire sau în tratamente de tip sandwich aplicate preventiv.

Doza recomandată la măr şi păr este de 1,44 l/ha (1,44%).

Arcade, dedicat culturii cartofului

La câteva zile distanţă, Syngenta a organizat un alt eveniment la Covasna, unde au fost de faţă peste o sută de fermieri. Aici a prezentat noul erbicid Arcade, dedicat culturii cartofului. Este un erbicid foarte selectiv pentru cultura cartofului, care combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate şi dicotiledonate anuale. Produsul este flexibil în aplicare, putând fi utilizat atât în preemergenţă, cât şi postemergenţă timpurie, în deplină siguranţă faţă de cultură.

Erbicidul combină acţiunea a două substanţe active de tip tiocarbamaţi – prosulfocarb 800 g /l + metribuzin 80 g /l. Produsul este preluat din sol prin sistemul radicular şi coleoptil, prevenind germinarea şi creşterea buruienilor sensibile. Acţiunea este întărită de o bună pregătire a terenului şi de o bună umiditate în sol.

Arcade este în general bine tolerat de cartof atunci când este aplicat preemergent şi postemergent timpuriu, până la o înălţime a plantelor de maximum 5 cm.

Acest erbicid nu se aplică în condiţii meteorologice nefavorabile: îngheţ, secetă, inundaţii sau în cazuri de infecţii puternice cu boli şi/sau dăunători. Nu trataţi în condiţii de vânt, chiar de intensitate slabă, pentru a evita ca soluţia de stropit să ajungă accidental pe plante non-ţintă.

Doza este de 4-5 l/ha, cantitatea de soluţie fiind de 200-400 l/ha. Doza de 5 l/ha se recomandă în cazul unei infestări puternice cu un spectru larg de buruieni, iar cea de 4 l/ha, postemergent timpuriu.

Traian Dobre

Syngenta

Alte articole:

Tehnologii noi oferite de Syngenta la Grupul de firme Domeniile Lungu

De curând, pe 13 iunie 2024, la Ferma Soloneț, din comuna Trifești, județul Iași, la Grupul de firme Domeniile Lungu, compania Syngenta a organizat evenimentul A.I. ferma la tine în palmă, un bun prilej de a prezenta fermierilor din Regiunea Moldovei noutățile companiei.

Platforma pregătită special pentru acest eveniment a fost organizată în comuna Trifești, sat Soloneș, județul Iași, unde fermierii interesați au aflat noutățile despre produsele de protecția plantelor și despre tehnologiile Syngenta pentru culturile de rapiță, cereale, porumb și floarea-soarelui, în condițiile pedo-climatice ale anului agricol 2023-2024. Loturile demonstrative ale Grupului Domeniile Lungu au avut o suprafață de 10 ha, cu următoarele culturi: rapiță, grâu, porumb și floarea-soarelui.

În premieră, s-au prezentat soluții biologice de înaltă clasă, de exemplu biostimulatorul VIXERAN®, cu triplă acțiune pentru fixarea azotului atmospheric. Acesta conține bacteria endofitică Azotobacter salinestris tulpina CECT 9690, care fixează azotul atmosferic și îl transformă într-o formă ce poate fi absorbită de plante. Totodată, au fost prezentate și serviciile digitale, de exemplu INTERRA® Scan, unul dintre serviciile de cartografiere a solului cu cea mai înaltă rezoluție din lume. Acesta aduce noi tehnologii pentru a furniza hărți de înaltă rezoluție a solului nutritiv, texturi și carbon, spre a se determina cu exactitate condiționarea solului și suportul nutrițional.

Experții Syngenta au mai explicat aspecte concrete despre tehnologii complete Syngenta (semințe, programe și produse de protecție a plantelor), pentru utilizarea cât mai rațională a resurselor agricole tot mai limitate; soluții inovative de protecție a plantelor, cum este și noua tehnologie A.I.R.™, la floarea-soarelui.

Ce spun fermierii?

Unul dintre fermierii pe care i-am întâlnit la acest eveniment a fost Franco Popinciuc, inginer agronom la ferma familiei, în localitatea Guranda, județul Botoșani, care utilizează produsele companiei Syngenta.

„Am 25 de ani, sunt absolvent al Facultății de Agricultură USV Iași, iar în momentul de față sunt inginer agronom la propria fermă pe care o administrez împreună cu tatăl meu. De ce am ales agricultura? Pentru un simplu motiv: am crescut în acest domeniu, în acest mediu și am prins drag foarte tare de ea. Administrez împreună cu tatăl meu în jur de 500 de hectare de teren arabil, iar culturile pe care le avem sunt cereale (grâu, porumb) și oleaginoase (floarea-soarelui și rapiță). Începutul acestui an a fost unul dificil, care ne-a dat foarte multe bătăi de cap, dar în momentul de față grâul și-a revenit datorită aplicări unor tratamente fitosanitare specifice și ploii care, chiar dacă a fost un pic mai întârziată, a venit la timp cât să putem obține și producții rezonabile“, încheie Franco Popinciuc, fermier în Guranda, județul Botoțani.

George Mihai Crăciun este un alt tânăr interesat de cele mai noi tehnologii oferite de această companie, care în acest moment activează ca inginer agronom în cadrul Grupului Agricultorul Grup la societatea SC Agro Tehnogrup din județul Bacău.

„Cred că provocarea cea mai mare a unui inginer agronom este timpul petrecut pe parcelă, în fermă, care se întinde undeva la 12-14 ore pe zi. Dar, dacă totul se face cu plăcere, atunci nu mai contează sacrificiile, totul se rezumă la dragostea pentru plante care depășește orice așteptare.

Syngenta este una dintre companiile cu care lucrăm foarte bine, folosim foarte mult hibrizi de floarea-soarelui. Așteptăm să vedem noile tehnologii apărute anul acesta“, ne-a declarant ing. agronom George Mihai Crăciun, de la societatea SC Agro Tehnogrup din Onești, județul Bacău.

Încheiem interviurile de pe platformă cu tânărul Ștefan Dohotariu, inginer agronom din anul 2022 la SC Agricola 96 Țigănași din cadrul Grupului de firme Semtop.

„Astăzi, ne aflăm pe câmpurile domnului inginer Vasile Lungu, de la compania Astra Trifești, pentru a viziona și a afla noutățile de acest an ale companiei Syngenta. În momentul de față sunt inginer-șef la SC Agricola 96 Țigănași și administrez undeva la 5.000 de hectare de teren arabil și încă 300 de hectare de fâneață și pășuni. Avem o activitate destul de diversă, în general noi producem semințe. Avem o suprafață destul de mare de loturi de hibridare de porumb și floarea-soarelui, dar producem și loturi mai mici de cereale păioase, mai nou producem și sorg. Cred că cea mai problematică situație pe care o avem noi acum este forța de muncă, din ce în ce mai des ne confruntăm cu angajați care își doresc salarii foarte mari pe care noi nu putem să le susținem din punct de vedere finaciar. Agricultura are și părți frumoase pentru că lucrăm în natură. Încurajez toți tinerii să lucreze în acest domeniu pentru că oferă siguranța zilei de mâine“, încheie Ștefan Dohotariu, inginer agronom la SC Agricola 96 Țigănași din cadrul Grupului de firme Semtop.

Beatrice Alexandra MODIGA

Alianța Biosfera, pentru o agricultură sustenabilă

La mijlocul lunii noiembrie, în Poiana Brașov a avut loc un eveniment – Biosfera 2023, dedicat profesioniștilor fitofarmaciști. În cadrul evenimentul Biosfera, la care au participat peste 500 de fitofarmaciști, au fost prezentate o gamă largă de produse, semințe pentru cultură mare, culturi speciale, dar și pentru casă și grădină de la cei mai renumiți producători din domeniu.

Programul Biosfera, aflat la început și conceput de Agrii România în colaborare cu Syngenta, Corteva, Summit Agro, BASF, Bayer, Ameropa, Patria Bank, Lidea, Nufarm, Belchim, KWS, își propune să aducă față în față fitofarmaciștii și distribuitorii tocmai pentru a crea o conexiune autentică într-un cadru care să îmbine responsabilitatea pentru natură cu expertiza fitofarmaciștilor și angajamentul companiilor către o agricultură cu adevărat sustenabilă. În continuare vă prezentăm opiniile a câtorva dintre participanții la eveniment.

Monalisa Ungureanu, Agrii: „Noi suntem distribuitori și e clar că acest business nu poate fi făcut decât cu producătorii și, evident, rolul nostru este să servim clientul cu cele mai bune produse și servicii posibile. Deci tot acest concept de Biosfera ne duce cu gândul la sustenabilitate, la protecția mediului, la împărtășirea unor valori în a face lucrurile responsabil și cu dragoste pentru natură, dar și în selectarea unor parteneri care pot veni cu produse și servicii compatibile. Practic, prin Biosfera, AGRII este un liant între companiile producătoare și fitofarmaciști. Realitatea este că sectorul de fitofarmacii a crescut constant în ultimii ani în România. Interesant este faptul că au crescut în interacțiunea cu fermierii mici, mai ales pe segmentul de amenajări, partea de hobby. Noi am sesizat aceste lucruri și de aceea am venit în întâmpinarea nevoilor unui astfel de segment, extinzând portofoliul de produse... Tot pentru acest segment avem partea de irigații și tot ce înseamnă semințe, produse pentru îngrijirea florilor, îngrășăminte speciale pentru astfel de culturi care cu siguranță pot face diferența legat de tot ce înseamnă fitofarmacii și parteneri.“

Ionuț Nae, Syngenta: „Reprezint Syngenta Professional Solutions, o divizie nou-creată adusă pe piața din România și care este dedicată legumiculturii. Se adresează și oamenilor care au acasă o grădină și au nevoie de soluții de protecție a plantelor pe care să le folosească în îngrijirea culturilor pe care le au în gospodărie. Acesta este unul dintre segmentele pe care divizia Syngenta Professional Solutions le-a adus în România. Al doilea segment pe care această divizie îl are în portofoliu este cea de Fast Management care cuprinde biocidele, produsele pentru sănătate și igienă publică și, nu în ultimul rând, produsele pentru protecția gazonului. Este un segment în care Syngenta este lider mondial, iar foarte curând vom aduce aceste produse și în România. În privința programului Biosfera, suntem parte a unui parteneriat frumos început cu multă vreme în urmă de către Syngenta cu compania Agrii pe absolut toate segmentele pe care compania noastră le are la ora actuală pe piața din România. Și mă refer aici nu numai la marii fermieri, ci și la micii producători, la micii grădinari, la cei care au nevoie de produse de sănătate și igienă publică. Iar acest eveniment, dedicat fitofarmaciștilor, este foarte important deoarece aceștia reprezintă interfața dintre producători, distribuitori și consumatorul final, cel care cumpără produsele de protecție a plantelor în vederea tratării produselor pe care le au în gospodărie. Pot să spun că Syngenta și Agrii împărtășesc aceleași valori, ceea ce este foarte important, iar faptul că ne-am reunit sub cupola conceptului Biosfera spune foarte mult despre colaborarea noastră.“

Adrian Ionescu, Corteva: „Ne bucurăm că suntem la acest eveniment cu fitofarmaciștii pentru că agricultura nu înseamnă numai cultură mare. Toată lumea vrea să mănânce curat, toată lumea vrea să fie informată, iar fitofarmaciștii sunt poarta de acces către această zonă. După cum constatăm, în prezent multe din recomandări se fac pe rețelele de socializare, de oameni care nu cunosc toate detaliile... De aceea, cred că singurii care pot oferi un ajutor real sunt fitofarmaciștii, care reprezintă liantul dintre distribuitori și fermieri. Numai astfel putem mânca corect și ne asigurăm că avem ce ne pune pe masă. Indiferent că vorbim de agricultura ecologică sau de agricultura convențională, fitofarmaciile încep să aibă un cuvânt important de spus. Mai ales în ultimul timp, fitofarmaciștii s-au implicat tot mai mult în agricultura bio. De aceea și noi Corteva ne implicăm și aducem un portofoliu bogat de produse în segmentul bio, segment care devine tot mai complex.“

Dorin Jurcă, Bayer: „Noi ca și companie ne focusăm pentru a aduce, întotdeauna, serviciile cele mai potrivite pentru nevoile fermierilor. De aceea, principalul nostru obiectiv este să oferim soluții care să se potrivească pentru nevoile fermierilor. Dacă privim în trecutul recent, observăm că tot ce înseamnă piață și activitate cu produse active a fost marcat de o mare schimbare. Și asta datorită faptului că se pune presiune din partea Uniunii Europene pentru a elimina anumite substanțe active din piață. De aceea, obiectivul nostru este acela de a cerceta, de a inova, de a veni cu soluții inovative. Unul dintre obiectivele Bayer este de a dezvolta și acest departament de produse biologice. Ca o mențiune, avem mai multe produse biologice pe care le-am lansat în România și aș menționa, în special, produsele inovative pe partea de capcane. De exemplu, în cultura cireșului avem o capcană care folosește feromonii de hrănire cu care se hrănește insecta, iar în interiorul capcanei există un insecticid. Avantajul este că produsul final care este consumat nu intră în contact cu insecticidul, de aceea această formulă este folostă în special în culturile bio. Pe viitor, această formulă o vom dezvolta pentru mai multe soiuri, având în vedere avantajele sale de necontestat, în acord cu politicile privind produsele bio și nu numai.“

Bogdan PANȚURU

Modificări apărute în domeniul de utilizare a unor produse de protecția plantelor Syngenta - Vertimec

Compania Syngenta dorește să informeze toți utilizatorii de produse de protecția plantelor cu privire la modificările apărute în domeniu de utilizare a produsului Vertimec ®1,8 % EC.

Pentru conformarea la prevederile din Regulamentul (UE) 2023/515 de reînnoire a aprobării substanței active abamectin doar la culturi în spații protejate, compania Syngenta Agro S.R.L a solicitat Comisiei Naționale de Omologare a Produselor de Protecția Plantelor (CNOPPP) operarea următoarelor modificări în Certificatul de omologare al produsului:

- eliminarea tuturor utilizărilor în câmp la tomate, prun, viță de vie, mur, zmeur, pepene,  piersic, cais, nectarin, plante ornamentale, și păstrarea doar a utilizărilor în spații protejate (sere și solarii).

- restricționarea aplicării doar la plante cultivate în spații protejate (sere și solarii) pentru: căpșun și plante ornamentale (flori tăiate).

Menționăm că acest anunț nu este un act de informare legislativă și nici o opinie legală cu privire la informațiile pe care le conține. Acest document nu înlocuiește și nici nu suplinește obligația terților de a se informa și de a se conforma cu dispozițiile legale aplicabile activităților pe care le desfășoară.

Syngenta lansează platforma de comerț online - magazin.syngenta.ro

Syngenta România lansează astăzi platforma de comerț online destinată achiziției de produse și servicii Syngenta. Noul magazin online vine în întâmpinarea producătorilor agricoli mici, care vor avea posibilitatea să acceseze prin mediul online produse și servicii oferite de către Syngenta România. În prima etapă, producătorii agricoli vor putea achiziționa produse pentru protecția plantelor, iar ulterior, platforma va oferi acces către achiziția semințelor și a serviciilor digitale.

Inovăm continuu pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clienților noștri cu produse și servicii de ultimă generație. Am spus mereu că suntem și ne dorim în continuare să fim #aproapedefermieri, întotdeauna pregătiți cu expertiză tehnică de specialitate și soluții personalizate pentru toți fermierii din România. Căutăm soluții și căi pentru a oferi posibilitatea unui număr cât mai mare de fermieri să acceseze produsele și serviciile noastre, contribuind la creșterea popularității și notorietății produselor și brandului Syngenta”, declară Iulia Nicola, Director marketing produse pentru protecția culturilor, regiunea Marea Neagră.

Odată cu achizițiile online, fermierii vor beneficia de consultanță tehnică de specialitate gratuită, acordată prin intermediul unui expert tehnic Syngenta, vor putea beneficia de campanii de reduceri și livrare gratuită în doar 72 de ore (pentru comenzi mai mari de 300 RON).

Accesează noul magazin online Syngenta: magazin.syngenta.ro.

Syngenta susține utilizarea responsabilă a produselor pentru protecția plantelor și face recomandări tuturor celor care achiziționează și folosesc produse fitosanitare să utilizeze doar produse omologate în România și să urmărească toate recomandările de utilizare, specificate pe eticheta produselor.

Syngenta: Forumul Optitech, la a 10-a ediție

Evenimentul, desfășurat în acest an la Braşov sub sloganul „Împreună ajungem oriunde“, ajuns la a 10-a ediție, a oferit și de această dată, prin reprezentanții firmei organizatoare, o adevărată lecţie de viticultură.

Compania Syngenta vine în sprijinul viticultorilor cu un portofoliu complex și complet care se adresează principalelor boli și celor mai importanți dăunători ai viței-de-vie, fiind un important lider de piață pentru produsele de protecție a plantelor la această cultură.

Specialiștii companiei au susținut prezentări de înaltă ținută tehnică, oferind celor prezenți noutați privind: Managementul rezistenței bolilor la fungicide, Fitoplasmozele la vița-de-vie și practici eficiente pentru controlul lor (Flavescența aurie), Managementul eficient al manei viței-de-vie, precum și Strategii eficiente de menținere sub control a Moliei viței-de-vie (Lobesia botrana).

A suscitat interes tema expusă de Simon Arnsek, director tehnic Fungicide, regiunea Europa, Africa și Orientul Mijlociu care, printre altele, a precizat cât de importantă este utilizarea produselor de protecție din mai multe clase chimice, precum și mai multe metode de combatere, pentru a se evita apariția fenomenului de rezistență.

Syngenta le-a propus celor prezenți un program de management al rezistenței la fungicide ce cuprinde produse de protecția plantelor care aparțin diferitelor clase chimice coroborate cu bune practici de gestionare a fenomenelor de rezistență.

Despre fitoplasmozele la vița-de-vie și practici eficiente pentru controlul lor a vorbit Akos Forrai, manager Portofoliu Insecticide, Europa, Africa și Orientul Mijlociu, care a subliniat că în controlul acestei boli este foarte importantă identificarea corectă și controlul vectorilor, în special cicada flavescenței aurii.

Podcastul pus în scenă de Andrei Măruțescu, director de Comunicare al companiei Syngenta cu unul din parteneri, Marius Pricopie, viticultor și vinificator din Vrancea, acționar la Moșia Domnească, a expus auditoriului provocările din sector și colaborarea cu o echipă întotdeauna aproape de viața fermierilor.

La această ediție a forumului au fost prezentate noutăți care au captat atenția celor prezenți, iar organizarea întâlnirii şi-a dovedit și în acest an utilitatea, astfel că cei peste 200 de participanţi implicați în sectorul viticol, ca nişte studenţi dornici de informare, au luat notiţe, au pus întrebări sau au comentat între ei subiectele abordate.

Cu acest prilej au fost prezentate produsele:

Orondis Ultra – noul fungicid din portofoliul Syngenta, un produs utilizat pentru controlul manei la vița-de-vie.

Voliam – insecticid de ultimă generaţie cu o perioadă lungă de protecţie. Este selectiv cu mediul înconjurător și cu entomofauna utilă, fiind creat pentru combaterea unui vast spectru de dăunători periculoși (viermi, molii și acarieni).

Capcane Trapview – o soluție revoluționară care eficientizează procesul decizional pentru protecția viței-de-vie față de molia viței-de-vie (Lobesia botrana).

Prin modul inedit de prezentare, teme abordate, Forumul OptiTech™ a reușit să creeze o sinergie deosebită între viticultorii prezenți și specialiștii Syngenta, aducând mai aproape noile tehnologii și tendințele în sectorul vitivinicol.

„Evenimentul se află la a X-a ediție, iar noi am ales să punem în fundal deșertul, unde prezența cămilelor și a viței-de-vie simbolizeză că numai împreună se pot face lucruri durabile fără să ții cont de ce e în exterior“, a subliniat Marius Drăgoi-Corlățean, marketing manager Syngenta Culturi Speciale România și Moldova.

Un moment deosebit l-a constituit degustarea mai multor sortimente de vinuri autohtone din cele mai renumite podgorii, aduse chiar de participanți, prilej de a caracteriza și împărtăși din experiențele producătorilor acestora, dar și un preludiu pentru voia bună asigurată de seara de divertisment oferită, un motiv în plus să ne gândim deja la următoarea ediție la care... să fim împreună.

Teofilia BANU

Turul inovației în viticultură. Făinarea și mana, marile probleme ale plantațiilor de viță-de-vie

Forumul Regional de Viticultură, organizat spre sfârșitul lunii iunie în crama Lacerta din podgoria Dealu Mare din Prahova a fost gândit sub forma a patru ateliere cu diferite teme. Respectiv, bunele practici în aplicarea produselor (o abordare teoretică despre importanța pe care o are utilizarea corectă a produselor conform recomandărilor de pe etichetă), prezentarea produselor noi destinate viticulturii (s-a pus accentul pe partea de făinare, boala cu care viticulturii se confruntă an de an, dar mai ales anul acesta). Un alt atelier a fost despre tehnicile de aplicare a produselor, (demonstrație practică), iar în ultima parte a forumului s-a discutat despre managementul efluenților și fost prezentat sistemul de colectare a deșeurilor Rem Dry, un sistem care ajută agricultorii să managerieze apele cu efluenți din produsele de protecția plantelor.

Produse pentru toate problemele fitosanitare din podgorii

Felicia Fumea, reprezentant vânzări culturi speciale: „Compania Syngenta cuprinde tot ceea ce înseamnă programul tehnologic al viței-de-vie, începând cu făinarea și terminând cu molia viței-de-vie. Portofoliul de produse dedicate făinării începe cu Thiovit Jet, un produs pe bază de sulf. Atunci când este aplicat în doză mai mare acesta poate fi folosit împotriva acarienilor. Acesta se diferențiază de restul produselor prin faptul că microgranulele lui se descompun foarte repede, soluția se omogenizează rapid și nu înfundă diuzele. Topazul este un triazol pe bază de penuconazol, ca substanță activă. Doza lui este de 0,3-05 litri pe hectar, este un produs sistemic pentru care recomandăm aplicarea de la lăstrari de 5 cm până aproape de scuturat. În funcție de lungimea lăstarilor, de fenofaza de vegetație a culturii, se modifică și doza lui de utilizare. Topazul lucrează sistemic în plantă, dar are și efect de gaz care se ridică de pe părțile tratate ale plantei și acționează și asupra celor pe care nu s-a aplicat tratament. Acest produs acționează și împotriva putregaiului negru. Dynali este un produs foarte complex cu două substanțe active, ciflufenamid și difenoconazol, și acționează împotriva făinării, a putregaiului negru, dar și împotriva pătării roșii a frunzelor. Este recomandată aplicarea unor tratamente succesive, după scutural, la interval de 10-12 zile. Este, de asemenea, un produs sistemic, cu efect de gazare, cu acțiune translaminară. Tot împotriva făinării, a putregaiului cenușiu și a manei recomandăm folosirea Universalis în doză de 2 litri la hectar. Are efect revigorant asupra plantelor. Taegro este un produs bio (folosit împotriva făinării și a putregaiului), are o suspensie omogenă care, aplicată foliar, acționează asupra sistemului imunitar al plantei, dându-i o vigoare aparte și este recomandat pe toată perioada de vegetație. Datorită faptului că are un efect ecotoxicologic foarte bun poate fi folosit atât în agricultura ecologică, cât și în sistemul integrat de protecție a culturii.“

Proiect cu capcane „smart“

Iulian Zafiu, director vânzări culturi speciale: „Orondis ultra, lansat anul trecut, este un produs cu două substanțe active, oxatiapropilin și mandipropamid, inovator care, deși se folosește într-o doză foarte mică, poate controla foarte bine mana. Ca tratament de siguranță, Orondis Ultra poate fi aplicat de două ori, înainte de înflorit și imediat după scuturare. Pergado F are două substanțe active, folpet și mandipropamid. Acesta poate fi aplicat chiar în momentul înfloritului. Dacă înflorirea se desfășoară în condiții de temperatură scăzută și ploi, iar presiunea apariției manei este mare putem aplica Pergado în plin înflorit (dar și la scuturare) pentru că nu se întâmplă nimic, nu apar probleme de meiere sau mergeluire. Doza recomandată la hectar este 2,5 kg. Coprantol Duo are două forme de cupru (hidroxid și oxiclorură în doze egale de 140 de grame/litru). Doza recomandată este de 2,5 kg/ha și poate fi folosit de la compactare, atunci când lăstarii au 5-7 cm, și până la înflorit. Avantajele acestui produs sunt forma de prezentare, respectiv microgranularea sub formă de pepite care se dizolvă foarte ușor, nu face praf și, ca atare, nu există pierderi de produs. Unul dintre produsele folosite împotriva acarienilor este Vertimec, în doză de 1 litru/ha, aplicat în perioada dezmuguritului până la lăstari de 20 cm. În ceea ce privește molia viței-de-vie, anul acesta avem un proiect cu capcane smart, cu cameră foto, cu feromoni, cu hârtie lipicioasă. Avem la Grebănu un lot experimental unde am instalat aceste capcane care ne dau informații despre stadiul de dezvoltare a fluturelui, când apar larvele, câte sunt și astfel știm exact când trebuie să aplicăm tratamentul cu Afirm, un alt produs folosit împotriva acarienilor. Prin aplicația de pe telefon primești un raport zilnic și vezi care este presiunea unui potențial atac al dăunătorilor.“


  • Andreea Caimac, manager marketing culturi speciale Europa S-E: „Pe termen mediu așteptăm ca politica europeană să își spună cuvântul în ceea ce privește utilizarea produselor de protecția plantelor. Compania Syngenta investește în portofoliul de produse cu substanțe active care să răspundă noilor cerințe ale Comisiei Europene pe partea de utilizare sustenabilă, durabilă, fără remanență foarte mare în produsul finit, dar și în produsele biologice. Acesta este un punct strategic pentru Syngenta și în viitorul apropiat vom veni cu mai multe soluții în această direcție.“
  • Andreea Caimac, manager marketing culturi speciale Europa S-E: „Încercăm să fim foarte prezenți în această zonă, de aceea avem o echipă special dedicată care alocă timp și resurse pentru a vizita viticultorii din această zonă, a le prezenta cele mai noi tehnologii ale noastre și pentru a găsi împreună soluții care să le rezolve problemele.“

Laura ZMARANDA

„Turul inovației în legumicultură“, maratonul hibrizilor și tehnologiilor de cultură

Evenimentul numit „Turul inovației în legumicultură“, organizat de Syngenta în comuna Matca, județul Galați, la jumătatea lunii iunie, a fost gândit sub forma unor ateliere, astfel încât fermierii să poată avea posibilitatea de a obține informații pe diferite subiecte pentru culturi diferite. Turul s-a concentrat pe cultura de ardei, tomate și castraveți și au avut loc prezentări pe partea de semințe, prima linie de tehnologie, apoi partea de fertilizare și protecție a culturilor.

Syngenta este o companie axată pe inovație

echipa syngenta

Andrei Măruțescu, director comunicare Syngenta: „Turul inovației este tematica evenimentelor pe care le organizăm în țară pe mai multe segmente de activitate, pomicultură, viticultură, legumicultură. Inovația înseamnă accesul la produse și servicii de ultimă generație care să îndeplinească cerințele și nevoile fermierilor. Syngenta este o companie axată pe inovație, 5.000 de oameni lucrează numai pe partea de cercetare și aproximativ 1,4 miliarde de dolari sunt investiți anual în acest departament. Suntem într-un parteneriat cu cei de la Marcoser, cunoaștem această zonă și fermierii de aici de foarte mulți ani. Este foarte important ca aici să existe un parteneriat între fermieri și companiile de profil. Rolul nostru este să venim cu informație și să facem acest transfer de cunoștințe către fermieri și ei să înțeleagă importanța inovației și a modului în care produsele trebuie utilizate. Au fost prezenți la eveniment peste 300 de fermieri și ne bucurăm că au fost alături de noi.“

Ferma de aici recreează condițiile din diferite bazine legumicole

afinto

Marius Petrache, director general Marcoser: „Ferma noastră are o suprafață de trei hectare pe care cultivăm ca și cultură de bază ardei gras, tip California. Avem însă și alte culturi, respectiv tomate, castraveți, vinete, practic tot ce avem în portofoliu avem și în cultură. Ferma este gândită astfel încât să putem lucra în aceleași condiții în care lucrează și fermierii din diverse bazine legumicole. Avem diferite tipuri de structură de solar, modele de palisare diferite pentru că doar înțelegându-le nevoile putem să îi ajutăm cu adevărat. Laitmotivul evenimentului de astăzi au fost tomatele. Avem în testare foarte mulți hibrizi noi de la Syngenta și nu numai. Au fost prezentate și tehnologiile pentru culturile de ardei și castravete (la Matca cultura de castravete cornișon este cea mai importantă pe primul ciclu de cultură).“

Doi hibrizi de castravete pentru cultura în spații protejate și câmp

castraveti

Iulian Dorobanțu, reprezentant Departament legume: „În ferma de la Marcoser au fost prezentați doi hibrizi. Spino este un castravete extratimpuriu care se pretează pe ciclul I și pe ciclul II până iarna târziu, iar cel de-al doilea hibrid se numește Balkan. Acesta se pretează, de asemenea, pentru ciclurile I și II de producție și, în plus față de Spino, poate fi cultivat și în câmp. Hibriul Spino este în portofoliul nostru de trei ani, iar Balkan de un an. Avantajul hibridului Spino este că tolerează foarte bine făinarea, temperaturile scăzute din iarnă și are o legare foarte bună. Sunt castraveți uniformi, de culoare verde închis, iar acele broboane specifice castraveților sunt mai dese. Dimensiunile lor sunt de 10-12 cm.“

Coloreta și Kamos, hibrizi care vor fi comercializați din toamnă

Ionuț Dima, reprezentat tehnic și vânzări semințe – legume (sud-vest): „La evenimentul acesta am prezentat doi hibrizi, respectiv Coloreta și Kamos. Coloreta este un ardei tip blocky, de culoare portocalie, nou introdus în portofoliul Syngenta. Kamos este un alt hibrid pe care îl testăm în ferma Marcoser. Acesta este de culoare galbenă. Așa cum am obișnuit și până acum, Syngenta este tot timpul cu un pas în față cu tot ce înseamnă inovație, hibrizi mai mult sau mai puțin colorați. Acești hibrizi ajung la o greutate de 200-250 de grame, au o pulpă groasă, prezintă patru muchii și sunt destinați momentan doar pentru partea de ornament. Se pot asorta foarte bine cu alte legume pe platouri. Acești doi hibrizi vor fi comercializați începând cu toamna acestui an.“


  • „Comuna Matca reprezintă un «motor» al producției de legume pentru România și este foarte important ca în această zonă să existe inovație, know-how și informația necesară fermierilor“, Andrei Măruțescu, director comunicare Syngenta.
  • „Lucrăm alături de Syngenta încă de la începuturile companiei Marcoser, așa că suntem obișnuiți ca materialul genetic să fie de cea mai bună calitate și ne așteptăm ca hibrizii de tomate pe care i-am testat anul acesta să domine piața în anii viitori“, Marius Petrache, director general Marcoser.

Laura ZMARANDA

Vești bune pentru agricultura României: Syngenta anunță noi soluții pentru protecția plantelor

Ce soluții au pomicultorii pentru a obține recolte bogate, cum își protejează plantele și propria sănătate prin utilizarea echipamentelor de protecție și a citirii etichetelor de pe ambalajele produselor de protecție a plantelor sunt doar câteva aspecte discutate cu specialiștii Syngenta.

Compania Syngenta a organizat, recent, primul eveniment de după pandemie, dând ocazia fermierilor să se reîntâlnească și în afara mediului online pentru a afla de la specialiști cele mai noi soluții pentru protejarea culturilor. Cu respectarea tuturor măsurilor pentru prevenirea infectării cu virusul COVID-19, compania a organizat Forumul Regional de Pomicultură Syngenta 2022 – Turul Inovației de la ICDP Pitești, Mărăcineni.

Participanții – fermieri, presă agricolă, cercetători din cadrul Institutului de Cercetare și Dezvoltare Pomicolă etc. au fost împărțiti în două grupe tocmai pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire: o grupă a participat la prezentările susținute de specialiștii Syngenta în aula Institutului, ce are o capacitate de peste 200 de locuri, iar cealaltă grupă a fost condusă într-una dintre livezile ICDP, unde au fost demonstrații practice ale specialiștilor Syngenta. Cele două grupe au fost apoi schimbate, grupa care participase la demonstrații a venit în aula, iar cea din aula a mers către livadă. Astfel, toți cei prezenți au avut parte de aceleași informații și de ocazia de a adresa întrebări specialiștilor. 

Cum creștem toleranța plantelor

Revenind la noutățile anunțate de Syngenta pentru sezonul anului 2022, acestea au putut fi ascultate în aula ICDP Pitești – Mărăcineni, instituție de referință în cercetarea pomicolă românească. După deschiderea evenimentului, realizată de directorul ICDP Pitești – Mărăcineni, dr. ing. Mihai Coman, specialiștii Syngenta au prezentat noile soluții și au răspuns tuturor întrebărilor adresate de către cei prezenți. De menționat este faptul că și specialiștii Syngenta au adresat întrebări participanților, de departe cea mai interesantă referindu-se la problemele pe care le au fermierii. Din păcate, cea mai mare problemă pe care au amintit-o este desfacerea produselor românești.

Una dintre noutățile anului este o soluție ce va crește toleranța plantelor ajutându-le să aibă o recuperare mai rapidă la stres. Este vorba despre Isabion, un biostimulant ce „îmbunătățește productivitatea și vigoarea plantelor satisfăcând nevoile specific ale plantelor în timpul fazelor de creștere și în fazele de reproducere”, a explicat Andreea Caimac, manager marketing culturi horticole Europa de Sud-Est. Potrivit directorului de marketing Andreea Caimac, unul dintre specialiștii Syngenta, „stresul precum temperatura scăzută sau ridicată, seceta, înghețul, deteriorarea grindinei și inundațiile pot avea un efect negativ asupra metabolismului plantelor, cu o reducere semnificativă a calității și cantității culturilor”.

Important de menționat este și faptul că acest biostimulant se poate utiliza în agricultura ecologică având de altfel un spectru larg de utilizare. Isabion poate fi utilizat în amestec cu orice îngrășământ, dar recomandarea specialiștilor este aceea de a se evita utilizarea Isabion în amestec cu uleiul mineral sau cu produse pe bază de cupru (Cu).

Care sunt atuurile biostimulantului Isabion 

Potrivit Andreei Caimac, principalele beneficii care duc la creșterea producției sunt concentrate pe: efect anti-stres și anti-senescență, creșterea fertilității și a capacității de reproducere, precum și pe îmbunătățirea activității bacteriene din sol și nutriția plantei. În ceea ce privește efectul anti-stres, Isabion ajută concret în situațiile următoare: stresuri abiotice (frig, căldură, secetă, îngheț, grindină etc.), criza de transplant care încetinește înrădăcinarea și deficiența de calciu, fitotoxicitate cauzată de tratamentele cu produse de protecție. Când vorbim despre fertilitate, acest produs ajută înflorirea și legarea fructelor, dar și maturarea – fructele vor fi mai omogene și cu o calitate mai bună (culoare și zahăr). De asemenea, Isabion ajută la prevenirea și recuperarea de deficiențe nutriționale (cloroză) în amestec cu micro-elemente (efecte chelatoare și transport de micro-nutrienți), precum și la îmbunătățirea activității bacteriene din sol prin activarea micro-florei naturale. Isabion este recomandat pentru: măr, păr, cireș și piersic, specii de pomi cărora le va stimula producția și le va îmbunătăți calitatea fructelor, așa cum a explicat în detaliu Andreea Caimac.

Cum ajută Afinto în lupta cu afidele

O altă noutate a fost Afinto, un insectid cu mod de acțiune unic, despre care ne-a explicat Nicolae Chilafu, Reprezentant Vânzări în zona de Sud-Est, Syngenta. Afinto este o soluție pentru culturile de pomi fructiferi, legume, culturi de câmp, pe care le protejează de afide având și efect de supresie asupra altor dăunători. Eficient în condiții climatice diverse, „Afinto are un mod de acțiune translaminar și sistemic ce asigură pe deplin protecția plantei”, așa cum a menționat Nicolae Chilafu. Acest produs poate fi absorbit din sol de către sistemul radicular al plantei și translocat în diferitele țesuturi. Efectul este de protecție eficientă a frunzelor tinere netratate și a celor în dezvoltare.

Specialistul Syngenta a detaliat omologările Afinto explicând care sunt culturile pe care acest produs le poate proteja și care sunt dăunătorii ce pot da bătăi de cap dacă nu se iau măsuri. De exemplu, Afinto este un aliat de nădejde pentru lupta împotriva: păduchelui roz galicol al mărului, păduchelui verde al piersicului, afidelor la cais și cireș, păduchelui cenușiu la prun etc.

Cât de important este echipamentul de protecție

În cadrul sesiunii dedicate bunelor practice agricole și utilizării durabile a produselor pentru protecția plantelor, specialiștii Syngenta au vorbit despre importanța purtării echipamentului de protecție, cu accent pe purtarea mănușilor; despre sisteme disponibile pe piață, dezvoltate în parteneriat cu Syngenta, de gestionare a efluenților cu produse fitosanitare (de pildă,  RemDry), pentru prevenirea contaminării surselor punctiforme de apă cu produse de tratament; tehnici de aplicare a produselor fitosanitare (importanța alegerii corecte a duzelor, creșterea calității tratamentului și a eficacității biologice prin aplicarea corectă a produselor, momentul aplicării, verificarea și calibrarea echipamentului de stropit (verificarea debitului duzelor, volumul de apă, uniformitatea aplicării soluției).

„Obiectul acestor instruiri, pe care le realizăm de mulți ani cu fermierii, este creșterea gradului de cunoaștere și conștientizare a importanței aplicării corecte a produselor, pe principiul că un produs de calitate, aplicat incorect, nu asigură o eficacitate biologică maximă și, de asemenea, poate avea efecte asupra calității producției și impact asupra mediului”, a afirmat Andrei Măruțescu, Business Sustainability Head South-East Europe, Syngenta.

Cercetare, inovare, experiență

Syngenta este una dintre companiile globale de vârf din agricultură, formată din Syngenta Crop Protection și Syngenta Seeds. Altfel spus, compania vine cu soluții eficiente, dezvoltate în timp prin muncă de cercetare și testare în teren, pentru protecția plantelor – Syngenta Crop Protection - și pentru semințe – Syngenta Seeds. Misiunea echipei Syngenta este una destul de grea, aceea de a ajuta la hrănirea în siguranță a populației globale, purtând de grijă planetei, totodată. Soluțiile oferite de Syngenta Group înseamnă investiții anuale de 1,3 miliarde de dolari în cercetare și inovare, 5.000 de cercetători specialiști ce lucrează în centre de cercetare și dezvoltare dotate cu echipamente de ultimă generație.

Syngenta a sprijinit plantarea a 8.000 de puieți forestieri la Stațiunea Didactică și de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească

Importanța arborilor, arbuștilor și a perdelelor forestiere este vitală, la fel ca și acțiunile de plantare a acestora, acțiuni ce contribuie la eforturile globale de împădurire, la refacerea ecosistemelor deteriorate și atenuarea efectelor schimbărilor climatice. O veste bună a venit chiar de Ziua Internațională a Pădurilor, moment sărbătorit prin plantarea de arbori și arbuști, precum și de realizarea unor perdele forestiere. Acțiunea a fost sprijinită de Syngenta România, una dintre principalele companii globale prezente local, furnizoare de inputuri agricole. 

Astfel, Asociația Plantăm fapte bune în România și studenții Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București au marcat Ziua Internațională a Pădurilor, sărbătorită la 21 martie, cu o inițiativă de împădurire, pe o suprafață de 1,7 hectare la Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească.

Poza4

Potrivit unui comunicat transmis de Syngenta România, „8.000 de puieți forestieri reprezentând mai multe specii de arbori și arbuști vor acoperi o suprafață de aproximativ 1,7 hectare, acțiune ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare a importanței perdelelor forestiere în agricultură.”

Totodată, în cadrul proiectului, va fi plantată o perdea forestieră în zona fermei și o suprafață de 1 hectar pe un teren cu un sol depreciat.

"Activitățile de împădurire pe care le organizăm la Stațiunea Didactică și de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească, alături de Plantăm fapte bune în România, cu sprijinul Syngenta România prezintă atât o componentă silvică (plantarea a 8.000 de puieți forestieri din 16 specii: stejar pedunculat, stejar brumăriu, stejar roșu, mesteacăn, tei, frasin comun, ulm, paltin, arțar tătărăsc, salcâm, sălcioară, măceș, păducel, salbă moale, sânger și porumbar, sub forma unei perdele de protecție), cât și una educativă, prin implicarea studenților noștri în toate etapele acestui demers, de la proiectare la execuție", a declarat Asist. Univ. dr. ing. Mihai Enescu (USAMV București, Facultatea de Agricultură, Specializarea Silvicultură).

Perdele forestiere 

În agricultură, perdelele forestiere pot atenua efectele schimbărilor climatice și pot contribui la creșterea calității solurilor. În 2018, compania Syngenta, împreună cu Stațiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească, au pus bazele centrului Interra® Farm cu scopul pregătirii și instruirii viitoarei generații de fermieri în domeniul practicilor agriculturii sustenabile. La acțiune au participat studenți ai Facultății de Horticultură din București, pentru care experiența practică are un impact semnificativ, prin planificarea unei astfel de activități, obiectivele pe care le urmărește crearea unei perdele forestiere și impactul asupra comunității.

”Activitățile ecologice sunt un obiectiv al misiunii noastre, fiind o modalitate excelentă de a cultiva responsabilitatea socială și de a crea ecosisteme durabile ca suport al educației și al valorilor științifice pentru generațiile actuale și viitoare.”, spune decanul Facultății de Horticultură, Adrian Asănică.  

Acțiunea de împădurire va fi precedată de o prezentare a importanței perdelelor forestiere în agricultură, pe care Asist. Univ. dr. ing. Mihai Enescu o va susține pentru studenții participanți.

Peste 2 milioane de puieți plantați

Din 2011, asociația Plantăm fapte bune în România a contribuit la plantarea și îngrijirea a peste 2.000.000 de puieți care împăduresc astăzi 524 de hectare din 42 localități (35 de județe) ale țării. Dacă până în pandemie, 44.000 de voluntari au participat la aceste acțiuni, în ultimii doi ani munca acestora a fost înlocuită cu zilieri și echipamente mecanizate. Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti (USAMV) este o instituţie de învăţământ superior şi de cercetare acreditată, pol de excelenţă al învăţământului universitar de specialitate, transformată constant pe parcursul celor 170 de ani de existenţă. USAMV are 7 facultăți și peste 11.000 de studenţi, fiind definită ca “o universitate pentru viaţă şi agricultură, prin educaţie şi cercetare de înaltă calitate”. Universitatea are în vedere patru direcţii strategice de dezvoltare în contextul actual: învăţământ de calitate (cu accent pe abilităţile practice urmărite de angajatori), cercetare avansată, internaţionalizare şi parteneriat cu mediul de afaceri.

Poza9

Syngenta Crop Protection anunță achiziția a doua bioinsecticide de la compania Bionema, dezvoltator de tehnologii în biocontrol

Syngenta Crop Protection a anunțat achiziția a două bioinsecticide de ultimă generație, NemaTrident® și UniSpore®, pentru a face față creșterii fenomenului de rezistență și a unui număr cât mai mare de insecte și dăunători din horticultură, plante ornamentale, agrement gazon și silvicultură, oferind clienților o paletă și mai largă de opțiuni.

Potrivit unui comunicat de presă, Syngenta Crop Protection achiziționează brevetele și mărcile comerciale atât pentru NemaTrident®, cât și pentru UniSpore®, precum și dosarul de înregistrare al UniSpore® și va avea drepturi depline de dezvoltare și comercializare la nivel global pentru aceste active. Acesta este un pas important în construirea unui portofoliu de produse biologice de top la nivel mondial în cadrul Syngenta Professional Solutions, deschizând oportunitatea de extindere în domeniul soluțiilor de biocontrol pentru protecția culturilor.

UniSpore® este o inovație bazată pe un microorganism natural (ciupercă patogenă pentru insecte). Aceasta oferă o soluție pentru controlul gărgăriței coletului în plantele ornamentale, unde produătorii agricoli din Europa au opțiuni limitate de control. Acesta se află, în prezent, în procesul de înregistrare.

NemaTrident®, o soluție brevetată pe bază de nematozi patogeni pentru controlul insectelor, și o completare importantă a portofoliului Syngenta Professional Solutions pentru Gazon. Aceasta este deosebit de eficientă împotriva larvelor de tipula și a altor dăunători. Soluția tri-componentă încorporează Nemaspreader®, un surfactant biocompatibil, care oferă o eficacitate de top pe piață. Deja disponibil pentru clienți, NemaTrident® este utilizat, de asemenea, în horticultură și silvicultură pentru a controla o serie de insecte dăunătoare.

Dr. Minshad Ansari, fondator și CEO al Bionema, a declarat: „Ne mândrim cu faptul că am dezvoltat soluțiile revoluționare NemaTrident® și UniSpore®. Deoarece ne concentrăm pe inovație și pe descoperirea de soluții de ultimă generație, suntem încântați că Syngenta Crop Protection a achiziționat aceste tehnologii, astfel încât acestea să poată fi disponibile la nivel global pentru clienții care caută soluții sustenabile suplimentare.”  

„Suntem bucuroşi să achiziționăm aceste tehnologii de la Bionema și să ne folosim de capacitățile noastre pentru a pune aceste inovații la dispoziția clienților noștri”, a declarat Simon Elsworth, șeful Syngenta Professional Solutions Europa, Africa și Orientul Mijlociu. „Această achiziție evidențiază angajamentul nostru de a dezvolta o gamă largă de soluții sustenabile pentru a rezolva probleme complexe și consolidează poziția Syngenta ca un lider pe piețele de gazon și plante ornamentale.”