Adama Sultan iulie 2020
update 3 Aug 2020

Lucerna, cerută la export în ţările arabe

Lucerna este o cultură câştigătoare în acest an pe fondul cererii în creştere pe pieţele arabe, în special în Kuweit şi Arabia Saudită, ţări care oferă preţuri bune, spun fermierii. Unii sunt de părere chiar că este cea mai rentabilă cultură.

„Vând foarte bine lucernă în Kuweit. Se vinde mai bine decât porumbul. Eu o vând în baloți la 135 de euro, plus TVA/tonă. Mai vând și alții, dar brichetată, uscată la 270 de grade Celsius, însă nu mai rămâne mare lucru din ea așa“, a declarat Victor Chivu, un fermier din Teleorman.

Suprafeţe mai mari în 2014

Se pare că lucerna este una dintre cărțile câștigătoare pentru agricultura românească în acest an, motiv pentru care fermierii măresc suprafețele.

„O să cultiv și eu mai multă anul asta și o să mă duc să aduc o mașină de balotat din Ungaria. Și alții vor să investească în lucernă anul acesta. InterAgro vrea să cultive vreo 5.000 ha, iar Jihad de la Chirnogi alte vreo 5.000 ha pentru Arabia Saudită“, a mai spus Chivu.

InterAgro a anunțat anul trecut că intenţionează să construiască o fabrică de lucernă balotată, a cărei producţia va avea ca destinaţie principală piaţa externă. Fabrica ar urma să fie dată în funcţiune în luna martie, materia primă urmând să provină din producţia proprie, au precizat oficialii InterAgro. Grupul are în plan cultivarea a circa 5.000 ha de lucernă, suprafaţă suficientă pentru a asigura necesarul fabricii. Investiţia totală ar urma să se ridice la circa 10 milioane de euro.

Un alt mare agricultor, libanezul Jihad El Khalil, a anunțat că are planificate circa 15 milioane de euro pentru producţia de lucernă balotată pentru export. Suma include cheltuielile pentru înfiinţarea a circa 5.000 ha de lucernă, dar şi construcţia fabricii.

„Lucerna este cea mai rentabilă cultură, în plus lasă şi terenul curat. Poţi să scoţi profit de 170-180 euro la tonă“, spune omul de afaceri.

Marius ŞERBAN