Articole revista 03 Februarie 2014, 22:31

Soluţii moderne pentru legumicultori

Scris de

Dezvoltarea legumiculturii în zona Dumbrăveni – Vereşti din judeţul Suceava i-a determinat pe reprezentanţii a două firme care se ocupă cu comercializarea produselor necesare acestei ramuri a agriculturii să organizeze, la mijlocul lunii ianuarie, în Căminul Cultural din satul Corocăieşti, o discuţie interactivă despre legumicultură.

Specialiştii de la Ghesaf Bucureşti, care în România se ocupă cu comercializarea produselor realizate de firmele Sakata şi Semillas Fito, au prezentat ultimele noutăţi apărute pe piaţă în ceea ce priveşte seminţele de legume profesionale, produse complementare cum ar fi fertilizatorii, dar şi alte soluţii pentru legumicultori.

Reprezentantul firmei Urbio, Marius Turiceanu, cel care se ocupă de comercializarea panourilor solare fotovoltaice, a explicat avantajele folosirii acestora în fermele izolate în câmp, unde nu există energie electrică.

Specialistul le-a sugerat agricultorilor să folosească panourile cu celule fotovoltaice pentru a-şi asigura energia electrică pentru mulgătoare, pentru un televizor, un aparat de radio sau pentru a încărca telefoanele mobile în cadrul stânelor sau fermelor aflate pe câmp şi care nu sunt racordate la energie electrică. O investiţie minimă în aceste panouri solare pentru o fermă de legume sau pentru animale pleacă de la 1.500 euro şi creşte în funcţie de facilităţile pe care le solicită beneficiarul şi de puterea pe care doreşte să o aibă pentru echipamentele electrice din dotare.

Conform inginerului Teodor Popa, unul dintre reprezentanţii firmei Ghesaf, legumicultorilor suceveni le-au fost prezentate seminţe din gama superioară pentru vinete, tomate, ardei şi varză, hibrizi consacraţi şi testaţi pe piaţă care au dat randament pe producţie, pe calitate şi pe gust. Pe lângă prezentarea de seminţe, s-au purtat discuţii şi despre tehnologii, cicluri de producţie, rotaţia culturilor, preţul produselor, avantaje şi dezavantaje privind diverse tehnologii, diferenţa dintre seminţele profesionale şi semiprofesionale, folosirea îngrăşămintelor chimice sau a gunoiului de grajd, utilizarea instalaţiilor de udare prin picurare, folosirea produselor pentru agricultura ecologică.

Inginerul Alex Moţ le-a spus legumicultorilor şi secretul reuşitei într-o astfel de afacere: folosirea produselor de cea mai bună calitate, pornind de la turbă, seminţe, îngrăşăminte, folie pentru solar etc.

Întâlnirea de la Corocăieşti a fost posibilă ca urmare a implicării unuia dintre cei mai cunoscuţi legumicultori din Bursuceni – Dumbrăveni, Vasile Mătrăşoaie. În baza relaţiei pe care o are acesta cu reprezentanţii din România ai firmelor Sakata şi Semillas Fito, Vasile Mătrăşoaie a dorit să vină şi în sprijinul celorlalţi legumicultori din zonă.

„Scopul acţiunii este popularizarea noutăţilor din domeniul legumicol, mai ales că până acum în zona noastră nu a fost nicio firmă atât de importantă ca să le spună oamenilor ce soiuri şi hibrizi noi au apărut pe piaţă. Le recomand să cumpere cu încredere, pentru că iese superproducţie, fără boli, şi sunt testate în Franţa, în Spania, inclusiv la noi în România“, ne-a declarat Vasile Mătrăşoaie.

Silviu BUCULEI


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti