Articole revista 03 Februarie 2014, 22:27

Grăsimea de struţ, un deşeu cu un remarcabil potenţial de valorificare

Scris de

În perioada iunie 2011 – iunie 2012, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Chimico-Farmaceutică ICCF Bucureşti a efectuat o serie de cercetări care au avut ca rezultat transformarea unui deşeu, respectiv a grăsimii de struţ,  în produse cu înaltă valoare economică. Aceste cercetări s-au derulat în parteneriat cu un agent economic, SC Suraki SRL, din localitatea Răsuceni, judeţul Giurgiu, făcând obiectul unui proiect finanţat din fonduri structurale (FEDR) şi bugetul de stat şi cofinanţat de SC Suraki SRL, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Com­petitivităţii Economice, axa prioritară 2 „Competitivitate prin cercetare-dezvoltare-inovare“.

Înfiinţată în anul 2001, SC Suraki SRL deţine un complex agroindustrial care include o fermă de creştere şi înmulţire a struţilor, cu o capacitate de până la 20.000 de capete, un abator, o secţie de prelucrare a cărnii (carmangerie), o secţie de prelucrare a pieilor (tăbăcărie) şi o staţie de epurare şi incinerare. Alături de ferma zootehnică, complexul dispune şi de o fermă vegetală de circa 300 ha, care asigură furajarea animalelor din fermă, având astfel un ciclu de producţie complet integrat.

SC Suraki SRL a propus spre studiu grăsimea de struţ pornind de la premisa că acest deşeu are un înalt potenţial de valorificare, sub aspect cantitativ şi calitativ. Dezvoltarea fermei de struţi ca furnizoare de carne şi ouă pentru industria alimentară, piele pentru marochinărie şi pene ca ornamente generează şi cantităţi importante de grăsime de struţ. Din acest deşeu se poate extrage uleiul de struţ, care este îmbogăţit în acizi graşi omega 3, 6, 9 datorită regimului de hrană 100% organic, conţinând surse de acizi graşi (şrot de floarea-soarelui) şi de tocoferoli (lucerna conţine vitamina E care împiedică în mod preferenţial oxidarea acizilor graşi).

Uleiul de struţ este cunoscut din vremuri străvechi, el fiind menţionat în culturile egiptene, africane şi romane ca parte componentă a unor remedii medicale sau a unor produse cosmetice. În prezent utilizarea lui a căpătat o răspândire largă în industria cosmetică şi farmaceutică, ca urmare a evidenţierii, pe baze ştiinţifice, a proprietăţilor lui terapeutice. Determinarea compoziţiei uleiului de struţ a dus la identificarea compuşilor răspunzători de efectele benefice ale acestuia şi, în unele cazuri, s-au explicat mecanismele moleculare ale acestor efecte. Numeroase din beneficiile uleiului de struţ au fost explicate pe baza existenţei în compoziţia acestuia a acizilor graşi omega 3, omega 6 şi omega 9. Astfel au fost puse în evidenţă: acţiunea antiinflamatoare care este corelată cu conţinutul de acid oleic şi linoleic şi abilitatea de a penetra adânc în piele, datorată conţinutului ridicat în acid oleic şi compoziţiei asemănătoare cu a lipidelor pielii, proprietate care permite folosirea uleiului de struţ ca agent purtător de substanţe active în preparate medicamentoase şi produse cosmetice.

Cercetările efectuate pentru transformarea deşeurilor reprezentate de grăsimea de struţ în produse cu valoare adăugată de uz alimentar sau cosmetic reprezintă o premieră în cercetarea românească, fiind iniţiate ca urmare a premiselor referitoare la potenţialul sanogen al acestor surse de lipide, care, spre deosebire de sursele tradiţionale, sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi, nedegradaţi prin oxidare. S-a urmărit obţinerea unor fracţiuni îmbogăţite în acizi graşi nesaturaţi omega-3/6/9 (destinate utilizării ca suplimente alimentare, produse cosmetice şi/sau produse farmaceutice), precum şi identificarea unor căi tehnologice avansate de prelucrare secvenţială a extractelor lipidice, în scopul creşterii eficacităţii în utilizare (biodisponibilitate, stabilitate, efecte asupra sănătăţii, beneficii economice).

Rezultatele acestor cercetări s-au concretizat în 7 brevete, 16 produse şi 6 tehnologii, ale căror elemente de noutate sunt reprezentate de soluţiile tehnologice dezvoltate pentru:

– izolarea, fracţionarea, purificarea şi îmbogăţirea uleiului de struţ (complex de trigliceride) în acizi graşi omega 3 şi omega 6;

– realizarea şi punerea în funcţiune la beneficiar a instalaţiei prototip de fabricaţie a uleiului de struţ purificat şi a unei instalaţii pentru transesterificare;

– formularea unor produse cosmetice (creme, şampoane, săpunuri) şi suplimente alimentare (capsule gelatinoase) pe baza uleiului îmbogăţit în acizi graşi omega 3, 6 si 9.

Aceste rezultate s-au valorificat prin lansarea în fabricaţie la SC Suraki SRL a sortimentelor de ulei de struţ îmbogăţit în acizi graşi omega 3-6-9 şi depunerea documentaţiilor de autorizare a fabricaţiei produselor cosmetice şi suplimentelor alimentare derivate.

Realizarea acestui proiect a condus la evidenţierea posibilităţilor reale de dezvoltare a sectorului de piaţă rezervat uleiului de struţ şi produselor bazate pe acesta, pornind de la un deşeu rezultat dintr-o activitate agroindustrială, dar şi a beneficiilor care decurg din valorificarea superioară a acestui deşeu, pentru producătorii din industria alimentară sau/şi cosmetică.

Irina LUPESCU
Director adjunct ştiinţific,
ICCF Bucureşti


Vizualizari 5940
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti