reclama youtube lumeasatuluitv

AGRIS SA transferă performanţa la legumicultorii din Matca

Compania AGRIS SA din Grecia este lider în producerea de răsaduri nealtoite şi altoite, de calitate superioară, având personal specializat ce îşi desfăşoară activitatea în laboratoare dotate cu tehnologie de ultimă generaţie în întreaga regiune legumicolă din Balcani. Dispune de 2 centre de prezentare în Klidi – Imathias (Salonic) şi în Ierapetra – Creta. Calitatea răsadului obţinut este pe primul plan şi întotdeauna se urmăreşte adaptarea la cerinţele cultivatorilor. Prin vizitele pe care le organizează şi prin consultanţa pe care o oferă legumicultorilor români AGRIS SA contribuie direct la realizarea unor producţii mari şi de calitate care să poată fi valorificate inclusiv pe pieţele externe.

La sfârşitul anului trecut câţiva cultivatori de legume din localitatea Matca, judeţul Galaţi, împreună cu specialişti în domeniu au fost invitaţi de compania AGRIS SA din Grecia într-o vizită la sediul acesteia.

Vizita a fost organizată pentru ca legumicultorii să poată vedea modul performant în care se pot obţine răsadurile la diverse specii de legume: tomate, ardei, vinete, castraveţi, pepeni verzi, pepeni galbeni, varză ş.a.

AGRIS SA – 30 de ani de activitate

Compania AGRIS SA este activă pe piaţa europeană de 30 de ani, având iniţial în portofoliul de activităţi distribuţia de seminţe profesionale pentru legumicultură şi pentru cultura mare.

În paralel firma AGRIPLANT, înfiinţată în anul 2001, s-a ocupat cu producerea şi comercializarea răsadurilor de legume. În anul 2010 cele 2 firme s-au unit sub brandul AGRIS SA, iar pentru a fi cât mai aproape de producătorii de legume din România în anul 2011 firma şi-a deschis o filială cu sediul în Otopeni.

În colaborare cu instituţii europene din domeniu, compania participă la programe de cercetare aplicată pentru crearea de noi varietăţi adecvate nevoilor cultivatorilor europeni. Firma dispune de spaţii de producţie excelente, de personal specializat, dar şi de cunoştinţe unice în tehnologia producerii răsadurilor de legume. Pentru producţia de răsaduri firma dispune la această dată de 4 ha de sere, din care 1 ha este utilizat exclusiv pentru producerea de răsaduri altoite.

AGRIS SA comercializează în România, Bulgaria şi Grecia hibrizi de tomate - Tamaris F1, Cristal F1, Colibri F1, Hector F1, iar din anul 2012 hibrizii pentru solarii ciclul I: Lorely F1 şi Visconti F1, iar pentru ciclul II şi pentru ciclul prelungit Ceţia F1, Kartier F1 şi CLX 37468.

La ardei hibridul tip kapia - Odiseo F1 este unul extratimpuriu, cu o maturare cu 15-20 zile mai devreme faţă de oricare alt hibrid de ardei comercializat în ţara noastră şi care poate realiza producţii de peste 100 t/ha.

Obiective în 2014

Unul dintre obiectivele principale este introducerea pe piaţa din România a două produse noi, şi anume răsadul de tomate produs la plăci alveolare (300 alveole) şi comercializat la 35-38 de zile, moment în care are 3 frunze adevărate bine formate şi o înălţime de 9 cm; precum şi răsadul de ardei produs la plăci alveolare (300 alveole) comercializat la 42-45 de zile cu 3-4 frunze adevărate şi o înălţime de 9 cm.

Producerea şi comercializarea acestor răsaduri aduce avantaje nete cultivatorului de legume de la noi din ţară deoarece elimină lucrarea de semănat şi repicat, iar la vânzare răsadul are un sistem radicular foarte bine dezvoltat, este perfect aclimatizat, este total lipsit de boli şi dăunători şi va fi comercializat la un cost foarte avantajos.

Al doilea obiectiv urmărit este distribuţia de răsaduri altoite

Vigoarea plantelor altoite este dată de sistemul radicular bine dezvoltat, crescând rezistenţa plantei la temperaturi mici, la nematozi, Fusarium, bacterii, virusuri. În condiţiile în care infestările solului cu patogeni nu mai pot fi combătute cu substanţele chimice obişnuite, utilizarea răsadurilor altoite este o alternativă viabilă. De asemenea, soluţia pentru cultivarea unui teren mai puţin fertil o reprezintă tot plantele altoite, care asigură mai multă vigoare, putere, producţie şi calitate.

Prezenţa AGRIS pe piaţa românească este rezultatul dezvoltării planificate a regiunii unitare legumicole balcanice şi a fost susţinută de preluarea distribuţiei în exclusivitate a produselor CLAUSE pentru România, continuând astfel colaborarea de succes din Bulgaria şi Grecia.

A consemnat conf. univ. dr. Viorica Luchian-Lagunovschi

Articole înrudite