Articole revista 01 Ianuarie 2014, 15:04

O soluţie inovativă containerul care produce iarbă

Scris de

Dacă vreţi să vă hrăniţi animalele cu iarbă verde şi proaspătă tot timpul anului, acum există o soluţie. O firmă românească importă din Turcia sisteme de producţie a masei verzi prin germinarea forţată a seminţelor în spaţiu, cu temperatură şi umiditate controlată. Mai precis, iarba este produsă în nişte tăvi speciale montate într-un container, care asigură un ciclu de producţie de şapte zile, respectiv între stadiul de seminţe şi cel de recoltare a ierbii cu firul de 15 centimetri.

Importatorul susţine că, în funcţie de modelul ales, utilajul are o capacitate cuprinsă între 250 de kilograme şi 10 tone de masă verde.

„Sistemul a pornit de la ideea răspândită printre legumicultori de a produce legume şi fructe în sistem hidroponic. Practic, acest utilaj urmăreşte germinarea forţată a seminţelor pentru a obţine masa verde, potrivită pentru hrana animalelor, dar şi a păsărilor. Masa verde pe care noi o obţinem este una «vie», care va fi mâncată de animal în întregime, atât iarba cât şi rădăcina şi resturile de seminţe, astfel încât nu rezultă niciun fel de reziduuri. Consumul este de 100%“, a declarat Cristian Lăzăroiu, unul dintre cei doi asociaţi ai companiei româneşti care importă din Turcia sistemele Agritom.

Apa şi seminţele, singurele ingrediente

Producţia este fără substrat. Cu alte cuvinte, nu este nevoie de niciun material consumabil în care seminţele să germineze. Ele sunt puse într-o tavă de plastic, iar singurul ingredient folosit pentru germinarea seminţelor este apa.

„Numărul tăvilor care intră într-un container este multiplu de şapte, pentru că un ciclu de producţie este de şapte zile. Un container mic are 49 de tăvi. În prima zi punem seminţe în primele şapte tăvi, a doua zi împingem primele şapte tăvi şi punem seminţe în următoarele şapte şi tot aşa, până umplem containerul. În cea de-a şaptea zi scoatem primele şapte tăvi, le spălăm şi le reintroducem la celălalt capăt“, a adăugat importatorul.

Un kilogram de seminţe produce după şapte zile 8,5 kilograme de masă verde – rădăcina, sămânţa şi iarba cu firul de 15 centimetri. Seminţele sunt unele obişnuite, în producţia de masă verde putând fi utilizate mix-uri de seminţe precum grâu, orz, porumb, lucernă, măză­riche.

Producţie de la câteva sute de kilograme la câteva tone/zi

Există mai multe variante de astfel de utilaje, de la unele potrivite micilor ferme de familie până la unele care pot fi utilizate în regim industrial.

„Sistemele sunt gândite în funcţie de nevoile clientului. Dacă are 10 vaci care consumă cam 150 de kilograme de masă verde pe zi atunci este suficient sistemul care produce 250 de kilograme de masă verde pe zi. Pentru fermele mai mari este disponibil un alt utilaj care are o capacitate de 500 de kilograme pe zi. De asemenea, pot fi instalate pe comandă şi sisteme industriale care pot produce până la 10 tone de masă verde pe zi“, a mai spus Lăzăroiu.

Potrivit importatorului, utilajul cu o capacitate de 500 de kilograme poate produce în timpul unui an un echivalent de masă verde corespunzător unei suprafeţe de 16 hectare de teren.

Ambele dispozitive sunt compacte şi pot fi transportate fie în containere, fie în cutii speciale. Pe lângă containerul propriu-zis, unde este produsă masa verde, sistemul mai include componente de control al umidităţii şi temperaturii, precum şi o pompă de apă care asigură fluxul constant de apă pentru plante. Montajul presupune conectarea la reţeaua de energie electrică şi la sursa de apă.

Consumul de energie electrică pentru sistemele de capacitate medie este de 1.200-1.400 de kilowaţi pe an, potrivit importatorului.

În ceea ce priveşte consumul de apă, în cazul sistemului cu o capacitate de 500 de kilograme de masă verde pe zi, acesta ajunge la 1 metru cub de apă pe zi. Apa nu poate proveni, însă, din reţeaua publică, deoarece este tratată cu clor, un inhibitor puternic pentru germinaţia plantelor.

Iarbă verde atât pentru animale cât şi pentru păsări

Sistemul este potrivit, susţine importatorul, pentru orice crescător de păsări sau animale şi este utilizat pe scară largă în ţări precum Turcia, Emiratele Arabe, Cehia şi Polonia pentru ferme de găini, iepuri, porci, vaci, capre şi oi, fiind folosit pe întreaga durată a anului.

La puţină vreme după ce a adus sistemul Agritom pe piaţă, compania a primit deja două comenzi în România, de la o grădină zoologică, respectiv de la o fermă de capre.

Preţurile containerului Agritom sunt de 21.000 de euro fără TVA pentru sistemul de 250 de kilograme, respectiv de 24.700 euro fără TVA pentru sistemul de 500 de euro, preţuri care includ transportul şi instalarea. Sistemul are o garanţie de doi ani, care poate fi prelungită cu un contract de mentenanţă.

Utilajul este produs în Turcia, la Izmir. Există, de asemenea, dispozitive similare realizate, în special, de producători din China şi Marea Britanie.

Avantaje

- Conţinutul de proteine este între 18-22% pentru orzul furajer

- Energia furnizată este de 2.700-2.900 kcal/kg.

- Pentru unitatea Agritom XL este nevoie de 20 mp. Această unitate produce 150-200 de tone de masă verde pe an. Pentru a cultiva aceeaşi cantitate de porumb de siloz, de exemplu, este nevoie de 16-17 hectare de pământ irigat.

Marius ŞERBAN


Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti