Romania

Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, adaptată la cerinţele de pe piaţa muncii

Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului, adaptată la cerinţele de pe piaţa muncii

An de an, sute de studenţi păşesc pe poarta Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, pentru a participa la festivitatea de deschidere a anului şcolar. Iar, pe 1 octombrie, locurile din amfiteatrul aflat la etajul I al instituţiei au fost insuficiente pentru studenţi. Decanul, Dan Boboc, care este şi preşedintele Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România, le-a urat un călduros „bun venit!“ şi le-a explicat că au ales o facultate cu o bună deschidere faţă de cerinţele de pe piaţa muncii.

În anul I s-au înscris 246 de tineri repartizaţi pe 9 grupe, iar în total, în anul şcolar 2013-2014, cursurile Facultăţii de Economie Agroalimentară şi a Mediului sunt frecventate de 1.031 de studenţi la programele de licenţă şi masterat. La festivitate au mai participat, pe lângă studenţi şi cadre didactice, persoane care sunt implicate direct în domeniul agriculturii şi care au vorbit despre experienţa lor în domeniu. Printre ei s-au numărat Anton Giminadis, şef serviciu la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Bogdan Cristian Nica, preşedintele ANPC, Vasile Iliuţă, deputat şi fermier, şi Ionuţ Dobronăuţeanu, unul dintre acţionarii companiei Murfatlar.

Beneficii pentru studenţi

Cuvântul de deschidere i-a aparţinut decanului, care predă în cadrul facultăţii două materii: Managementul procesării şi Managementul proiectelor europene. Acesta le-a arătat studenţilor ce beneficii le oferă facultatea, unde se pot angaja după absolvire, dar şi ce materii vor studia de-a lungul anilor de studiu.

„Facultatea aceasta are marele avantaj de a se încadra într-un domeniu bine definit: pe zona de hrană şi mediu, de resurse şi păstrarea calităţii vieţii. Sunt domenii de viitor, gândiţi-vă că din 2014, în relaţia cu Uniunea Europeană, avem o sumă foarte consistentă pe care trebuie să o absorbim în domeniul agroalimentar şi cu cine altcineva, dacă nu cu economiştii din această zonă. De asemenea, suntem singura facultate din România de Economie Agroalimentară şi a Mediului; mai este o specializare la Cluj, dar nu este facultate. Este una dintre facultăţile cu întregul ciclu de învăţământ – respectiv licenţă, master, şcoală doctorală şi postdoctorală. O facultate modernă, flexibilă, cu o bună deschidere faţă de ceea ce ni se cere pe piaţa muncii. Studenţii nu au multe cursuri pe zi, pentru că suntem o unitate de învăţământ şi cercetare, le lăsăm mult timp ca să cerceteze“, a spus Dan Boboc.

De asemenea, prorectorul de la ASE Mihai Dorel Paraschiv le-a sugerat tinerilor să profite de bursele de studiu la universităţile din afara ţării. „Avem peste 300 de burse în străinătate, la cele mai prestigioase universităţi din Europa, iar anul viitor vom avea şi în SUA, America Latină şi Asia. Veniţi la mine să discutăm pe această temă şi măcar un semestru să reuşiţi să mergeţi în străinătate. Va fi o experienţă de viaţă, de învăţare, de cultură, oricum una pozitivă. Am avut ofertă mai mare decât cererea de studenţi de a merge în străinătate şi este păcat să nu profitaţi“, a spus prorectorul.

Pe lângă aceste beneficii, studenţii mai au la dispoziţie săli de curs, amfiteatre, săli de seminar şi laboratoare dotate corespunzător, bibliotecă cu 8 săli de lectură, cantină şi cămine studenţeşti moderne.

Unde se pot angaja absolvenţii

Licenţiaţii în ştiinţe economice şi agroalimentare pot să ocupe orice post destinat acestei profesii în bănci, unităţi de cercetare, societăţi comerciale din industria alimentară, din sfera distribuţiei şi în orice societate comercială care asigură respectarea legislaţiei referitoare la protecţia mediului, precum şi în instituţii de stat: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Agenţia Naţională de Consultanţă în Agricultură, Institute de cercetare în domeniul economiei agrare, Ministerul Mediului, Garda Naţională de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Daniela CRISTESCU

mediu, economie agrara, facultate

Alte articole: