Articole revista 01 Octombrie 2013, 21:36

Evoluţia vremii în intervalul 1-15 octombrie 2013

Scris de

Caracteristici termice şi hidrice

Intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general normală sub aspect termic în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar în sudul, sud-estul şi vestul ţării valorile temperaturilor medii diurne ale aerului vor fi uşor mai ridicate decât în mod obişnuit.

Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor putea depăşi normele climatologice în aproape toate zonele de cultură, exceptând sud-estul şi estul teritoriului agricol, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale.

Starea solului

Rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-20 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Pe unele suprafeţe din Dobrogea, sudul Olteniei, sudul şi vestul Munteniei se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată şi, local, puternică).

Caracteristici fenologice

Regimul hidrotermic favorabil din aer şi sol va imprima ritmuri în general normale în evoluţia proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă, în special pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă semănate în epoca optimă va fi bună şi medie, iar pe arealele agricole unde se menţin deficite de apă în sol vigurozitatea şi uniformitatea plantelor se vor prezenta medie, respectiv slabă.Porumbul din nordul şi centrul ţării se va afla la maturitatea deplină, extinzându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, se vor afla predominant în fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze.

Recomandări de specialitate:

• Continuarea lucrărilor de eliberare a suprafeţelor agricole de resturile vegetale;

• Efectuarea arăturilor de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul 0-20 cm/ogor;

• Urgentarea pregătirii patului germinativ în vederea continuării semănatului la orzul şi grâul de toamnă;

• Finalizarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare a produselor agricole.

Director Executiv, dr. Elena MATEESCU;
Şef Laborator Agrometeorologie, Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Rodica TUDOR, Dumitru ANGHEL


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti