Articole revista 01 Octombrie 2013, 21:22

MADR, considerată o structură „ostilă“ agricultorilor

Scris de

Asociaţiile de fermieri din România acuză Ministerul Agriculturii că încearcă să compromită organizaţiile profesionale prin crearea unor structuri paralele, fără niciun fel de legitimitate, dar apropiate acestei instituţii, pentru a lăsa impresia că proiectele de acte normative au susţinerea agricultorilor.

Mai mult, asociaţiile acuză ministerul că organizează dezbateri formale cu fermierii şi că proiectele de acte normative ignoră complet propunerile agricultorilor proveniţi „din lumea reală“. Nu în ultimul rând, fermierii acuză oficialii ministerului că reprezintă interese străine, sunt incompetenţi şi au fost puşi în funcţii cu scopul declarat de a distruge agricultura românească, care „a depăşit cota de avarie“.

„La minister cineva i-a pus în funcţii pentru a urmări un interes de moment. (…) Sunt fără şcoală, nepregătiţi… Nu au nimic în comun cu agricultura. Au fost puşi în funcţii pentru că au lipit afişe în campaniile electorale. Dar aceşti oameni iau decizii, elaborează normative. Din cauza lor ne este rău“, a declarat într-o conferinţă de presă Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Consultaţii formale cu fermierii

Agricultorii acuză oficialii ministerului că la nivelul respectivei instituţii au loc consultaţii formale doar cu asociaţiile agreate şi că, oricum, propunerile fermierilor „din lumea reală“ sunt ignorate de către oficialii din minister.

„Procedeul celor care conduc agricultura este simplu: – închid gura celor care nu sunt de acord cu deciziile lor. (…) Ne cheamă cu două ore înainte să înceapă şedinţa, dar nici nu ştiu pentru ce anume mai suntem invitaţi. Am stat ore în şir să analizăm punct cu punct proiecte de legi, am negociat punct cu punct şi am crezut că am convenit asupra lor. Când a apărut draft-ul am constatat că acolo este cu totul altceva şi că n-au ţinut cont de niciuna dintre propunerile noastre“, a arătat Baciu.

Deciziile, de cele mai multe ori ostile fermierilor, sunt luate, potrivit LAPAR, într-un cerc restrâns de la minister, aşa-zisele asociaţii fiind invitate pentru a legitima aceste hotărâri. „În ultima vreme LAPAR nu mai este invitată la minister. Hotărârile sunt luate de 2-3 amici ai ministrului care n-au nicio treabă cu agricultura. S-au format câteva asociaţii apropiate ministerului care n-au decât un singur scop – să-şi rezolve problemele personale. Sunt doar 5-6 asociaţii în România cu care se poate sta de vorbă, doar câteva sunt asociaţii vii – cei de la ovine, bovine, păsări, vie, albine şi, evident, LAPAR. În rest, sunt asociaţii formate din 2-3 prieteni, care n-au serviciu“, a punctat preşedintele LAPAR.

Aceeaşi situaţie este semnalată şi de Asociaţia Crescătorilor de Albine (ACA). „Simţim ministerul ca pe o entitate ostilă (...) Acum sunt patru proiecte de lege a apiculturii în Parlament. Imediat ce am depus noi un proiect au apărut altele care nu au nicio valoare pentru apicultori. Este o înşiruire de acte normative care nu aduc nimic nou faţă de vechea lege. Aceste proiecte au fost depuse de tot felul de forme asociative, fiind susţinute de nişte persoane din minister (Agriculturii - n.r.)(...) După ce noi am depus proiectul la Camera Deputaţilor ei au promovat printr-o doamnă din minister o lege şi au venit trei persoane de la minister să o susţină“, a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA).

Acesta a arătat că este depus un efort constant pentru discreditarea ACA, organizaţie care reprezintă interesele majorităţii apicultorilor din România.

„Există peste 300 de forme asociative în apicultură. Există asociaţii cu câte 20-30 de membri. Acum, prin lege vor să oblige Asociaţia Crescătorilor de Albine să pună la dispoziţie gratuit spaţii pentru aceste aşa-zise asociaţii“, a mai spus Fetea.

Daniel Botănoiu: „99% dintre propunerile LAPAR sunt proaste“

Răspunzând acuzaţiilor formulate la adresa ministerului de către federaţiile fermierilor, se­cretarul de stat în Ministerul Agriculturii Daniel Botănoiu s-a mulţumit să declare, într-o conferinţă de presă, că majoritatea propunerilor venite din partea acestor organizaţii sunt lipsite de valoare. „Cum să ţii cont de propunerile lor?! Dacă vin cu o grămadă de propuneri şi 99% sunt proaste, cum să ţinem cont de ele?! Oricum ei (LAPAR - n.r.) îşi schimbă destul de des propriile păreri...“, a arătat secretarul de stat în MADR, Daniel Botănoiu.

Marius ŞERBAN


Vizualizari 7116
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti