600x250 v1

Articole revista 01 Octombrie 2013, 14:10

Regina de toamnă a grădinilor

Scris de

Tufănica sau crizantema, dumitriţa, margareta de toamnă (Chrysanthemum indicum) este o plantă originară din Asia şi Europa de Nord - Est.

Prezintă 30 de specii, iniţial perene, dar botaniştii le-au transformat şi în plante anuale, al căror înflorit poate fi dirijat pentru oricare perioadă.

În China crizantema tip tufănică este prezentă din secolul al V-lea şi a dat numele unei localităţi, Ju-Xian (oraşul crizantemă), iar în Japonia pătrunde în secolul al VIII-lea, utilizându-se ca sigiliu imperial.

În Europa a fost adusă în anul 1.500, iar numele ştiinţific vine de la chrys (auriu - în greacă) şi anthemon (floare).

Tufănica este decorativă exclusiv prin florile de mărimi diverse, de la mici şi de culoare ruginie, la mari, multicolore – alb, galben, roz, roşu, violet, auriu etc.

Înmulţire specii anuale

Se seamănă la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii martie, în răsadniţe reci. Răsadul se plantează direct la locul definitiv, la distanţele pe care le dorim în grădina sau pe aleea noastră, ori în ghivece. Se poate semăna şi la locul definitiv în luna aprilie. Există şi varianta semănatului din toamnă şi repicarea la ghivece care se păstrează în spaţii uşor încălzite, bine luminate şi aerisite.

Înmulţire specii perene

Planta nu este foarte pretenţioasă la sol; este perfect un pământ obişnuit de grădină, afânat, cu expoziţie însorită, în afară de soiurile create pentru a rezista şi la semi-umbră, suficient de umed, dar nu în exces. Înmulţirea se face prin seminţe sau despărţirea de tufe.

Prin sămânţă: se seamănă în aprilie - mai, direct în câmp sau în răsadniţe, în 3 - 4 săptămâni planta răsare, după alte 3-4 săptămâni se repică, iar toamna se plantează la locul definitiv. Divizarea tufelor: se execută o dată la 3-4 ani, primăvara sau toamna.

Îngrijire

Întreţinerea este minimală, vorbind strict de tufănelele de grădină. Se udă ori de câte ori este nevoie, solul se menţine afânat şi curat de buruieni, iar pentru un înflorit abundent rupeţi florile după ofilire.

Înainte de venirea iernii, după ce s-au scuturat frunzele, tăiaţi tulpinile puţin deasupra solului, iar dacă este foarte frig, acoperiţi-le cu un mulci din paie sau frunze. (M.B.)


Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti