Articole revista 16 Septembrie 2013, 17:39

Sistemul de producţie Clearfield: o revoluţie în protecţia culturii de rapiţă

Scris de

La sfârşitul lunii iulie 2013, compania BASF a organizat la Poiana Braşov un simpozion dedicat noului sistem de producţie pentru rapiţă Clearfield. La eveniment au participat aproximativ 50 de fermieri care cultivă suprafeţe de rapiţă importante în ţara noastră. Rapiţa constituie o cultură profitabilă, iar în ultimii ani a cunoscut în România o expansiune vizibilă, determinată şi de creşterea cererii de ulei vegetal.

Nu puţine sunt însă provocările şi dificultăţile cu care fermierii se confruntă în dezvoltarea acestei culturi. Un progres tehnologic inovator care să facă producţia mai eficientă şi mai profitabilă îl reprezintă sistemul Clearfield, format din hibrizi performanţi cu potenţial de producţie ridicat şi erbicidul Cleranda.

În cadrul evenimentului, inovaţia a constituit axa principală în redarea informaţiilor complexe despre sistemul revoluţionar Clearfield. „Revoluţia“ tehnologică marchează crearea sistemului Clearfield care, spre deosebire de sistemul convenţional, combate eficient un spectru larg de buruieni, printr-o singură aplicare, ce determină o economie de timp, combustibil şi bani.

Au fost prezentate importanţa elementelor tehnologice aplicate în toamnă la rapiţă, principalele beneficii ale sistemului Clearfield, modul de acţiune extrem de eficient al erbicidului Cleranda. Reprezentanţii companiilor Monsanto, Pioneer şi Rapool au fost, de asemenea, invitaţi să prezinte caracteristicile hibrizilor de rapiţă Clearfield din portofoliul acestora.

Dezvoltarea sistemului de producţie Clearfield a folosit o abordare complet nouă. Erbicidul Cleranda reprezintă combinaţia a două substanţe active care oferă un foarte bun echilibru între acţiunea la nivelul frunzei şi acţiunea în sol. Combate un spectru larg de buruieni mono şi dicotiledonate, printr-o singură aplicare (cruciferele, samulastra de cereale şi gramineele nu vor mai reprezenta o problemă în cultura de rapiţă). Cleranda se aplică postemergent, atunci când buruienile sunt în stadiul de 2-6 frunze, având o fereastră largă de aplicare. Doza recomandată este de 2 l/ha Cleranda + 1 l/ha adjuvant Dash. Se poate aplica doar hibrizilor de rapiţă Clearfield.

În cadrul prezentării, domnul Liviu Chira, Oilseeds Crops Manager BASF România, a declarat: „Eliminarea buruienilor este esenţială în cadrul culturii de rapiţă. Buruienile concurează plantele de rapiţă pentru resursele de apă, lumină şi substanţe nutritive. Tocmai de aceea, pentru recolte bogate şi creşterea profiturilor, erbicidul Cleranda este o soluţie inovatoare datorită impunerii unui nou standard în combaterea buruienilor mono şi dicotiledonate, printr-o singură aplicare. Sistemul de producţie Clearfield funcţionează foarte bine, indiferent de condiţiile de umiditate şi sistemul de cultivare.“


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti