reclama youtube lumeasatuluitv
update 1 Jul 2022

Pâinea, la fel de scumpă după reducerea TVA

Reducerea TVA la pâine nu va antrena nicio scădere a preţului, cred fermierii, care susţin că, în ceea ce-i priveşte, nu vor avea nimic de câştigat, singurii beneficiari urmând să fie evazioniştii. Producătorii de cereale apreciază chiar că această măsură va avea efecte contrare scopului declarat pentru care a fost introdusă, iar în loc de reducerea evaziunii fiscale în morărit şi panificaţie vom asista la o intensificare a acestui fenomen. 

Noile măsuri, inutile în opinia fermierilor

Agricultorii sunt de părere că, în ciuda măsurilor luate de guvernanţi, evaziunea va fi la fel de mare în continuare în sectorul de morărit şi panificaţie. Şi asta pentru că pâinea este un produs care „dispare“  repede de pe raft, iar obiceiurile evazioniştilor sunt greu de schimbat.

„Dar evazioniştii au de câştigat. Este o măsură electorală şi o risipă de bani care nu mai vin la buget, ci sunt băgaţi în buzunarele unor băieţi deştepţi care şi-au făcut deja calculele şi ştiu cât vor câştiga. Noi (fermierii – n.r.) am propus taxarea inversă la cereale pentru reducerea evaziunii, dar s-a ales praful de propunerea noastră. În schimb, ei vin cu jumătăţi de măsură, cum e această reducere a TVA la pâine“, afirmă Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Botoşani.

Fermierii consideră că adevărata problemă ar fi preţurile de achiziţie foarte scăzute la cereale, dar şi lipsa de reacţie a autorităţilor.

„Ministrul Agriculturii zice că nu poate să intervină în preţul grâului impus de traderi. Ministerul Agriculturii nu reprezintă interesele producătorilor. Parcă ar fi Ministerul Salubrităţii, nu al Agriculturii“, este de părere Andrici.

De altfel, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a şi recomandat producătorilor agricoli să facă tot posibilul să-şi stocheze producţiile de grâu, floarea-soarelui şi porumb, pentru a nu intra în capcana retailerilor de cereale.

Cine câştigă în aceste împrejurări?

Agricultorii cred că, deşi sunt întrunite toate condiţiile, preţul pâinii nu va scădea, iar producătorii de cereale în niciun caz nu vor avea de câştigat.

„Producătorii n-au nimic de câştigat din reducerea TVA la pâine. Doar procesatorii vor avea beneficii din asta. Cu toate că grâul se vinde la preţuri de 55-60 de bani pe kilogram, pâinea nu se va ieftini“, afirmă Valeriu Călin, Asociaţia Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice AGROCERES Buzău.

Aceeaşi părere este împărtăşită şi de fermierii din judeţul Olt. „Corect ar fi să câştige cetăţeanul din reducerea TVA, dar nu cred că se va întâmpla asta, pentru că toată lumea încearcă să-şi maximizeze cât poate profitul. Nu cred că va fi cineva dispus să renunţe la beneficiu. Vor fi favorizaţi doar cei de pe filiera făină-pâine“, consideră Ilie Popescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli Olt.

Unii fermieri văd, totuşi, un mic avantaj pentru producători.

„Singurul lucru bun ar fi deducerea TVA-ului de 9% din totalul colectărilor, TVA care se deduce imediat şi nu mai stai la Finanţe 5-6 luni. Nici consumatorii nu vor avea nimic de câştigat, pentru că preţul pâinii va rămâne la fel“, este de părere Ion Bălan, Asociaţia Fermierilor Tulcea.

De ce ar trebui să se ieftinească pâinea?

Pe de altă parte, agricultorii susţin că reducerea TVA la 9% nici nu ar fi fost justificată în acest moment, când preţul grâului de panificaţie a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, dacă se avea în vedere o oarecare reducere a preţului pâinii.

„Bugetul pierde, iar preţul pâinii nu va scădea deloc. Nu înţeleg de ce au redus anul acesta TVA-ul la pâine, când grâul este cumpărat de la producători la jumătate de preţ faţă de anul trecut. Dacă materia primă este cumpărată la jumătate de preţ, de ce mai era nevoie de TVA de 9%?! La preţul actual al grâului ar fi normal ca pâinea să se ieftinească măcar cu 30%. Dar nu va scădea cu niciun bănuţ“, crede Doru Andrici.

Marius Şerban

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului