Imprimă această pagină
Articole revista 01 Septembrie 2013, 23:34

Agricultura, mai rentabilă pe timp de secetă

Scris de

Recolta bună din acest an nu este şi un prilej de bucurie pentru producătorii agricoli. La 50-60 de bani, cât primesc pe kilogramul de grâu, nici măcar nu pot să-şi acopere costurile, fapt care pune în pericol înfiinţarea culturilor pentru noul sezon. Preţuri mici se anunţă şi la porumb şi floarea-soarelui.

Paradoxul acestei campanii: tărâţa mai scumpă decât grâul

În Teleorman, la Conţeşti, produc­ţia din acest an a fost mai bună decât în alţi ani, însă preţurile sunt cu mult sub aşteptările fermierilor. Victor Chivu, un fermier din localitate, care munceşte peste 2.000 hectare de teren agricol şi are o fermă de vaci, spune că la sfârşitul lunii iulie grâul se vindea cu 60 bani/kg, porumbul cu 50 bani/kg, în timp ce la floarea-soarelui marja era între 1,1 - 1,3 lei/kg.

„La noi este ca la nimeni, când este preţul mare la cereale este mic la lapte. Nu avem stabilitate. Mai repede îmi convenea să am secetă decât o producţie foarte bună“, declară Chivu.

De preţurile mici se plânge şi Valeriu Călin, administratorul firmei Agroceres din Buzau,  care susţine că acestea nu au cum să acopere costurile. Cel mai mare paradox este că a ajuns să coste tărâţa mai mult decât grâul.

„Nu pricep cum un kilogram de tărâţă, care este un subprodus al grâului, se vinde cu un leu, iar grâul cu 60-65 de bani. Este cel mai prost preţ din ultimii cinci ani“, spune Călin, care a fost nevoit să vândă grâul imediat după recoltare, în lipsa spaţiilor proprii de depozitare. El susţine că preţurile sunt mici în general pe piaţă în acest an. Floarea-soarelui se vinde cu circa 1,2 lei/kg, iar porumbul cu 0,5 lei/kg.

În ciuda situaţiei dificile, Călin spune că merge mai departe, că doar nu poate să renunţe la munca de o viaţă. „În agricultură se investeşte mult şi repede, iar banii se scot greu. Investiţia se amortizează în mai mulţi ani“, afirmă Călin.

Hambarul e salvarea

Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici, spune că, la un preţ de 60 bani/kg, pierderea este de 40% faţă de 2012. Acesta este şi motivul pentru care nu vrea să vândă acum, ci mai ţine grâul în hambar, în speranţa unui preţ mai bun. 

„Dacă la cereale preţul este în scădere de la o săptămână la alta, la carne creşte de la o săptămână la alta“, spune Muscă, care îi sfătuieşte pe producătorii de cereale să cumpere acum, pentru că nu se ştie cât timp preţurile se vor menţine la acest nivel.

Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, susţine că agricultorii români se află la un pas de faliment din cauza preţurilor speculative practicate de angrosişti la achiziţionarea cerealelor.

„E adevărat că în acest an vom avea o producţie mult mai bună decât în 2012, însă cu siguranţă nu va depăşi nivelul producţiei din 2011. Nenorocirea este însă că, în urma zvonurilor că vom avea supraproducţie, angrosiştii practică preţuri speculative, care nu fac altceva decât să îndrepte producătorii agricoli spre faliment. În aceste condiţii, le recomand fermierilor să amenajeze în cel mai scurt timp spaţii de depozitare pentru recoltele obţinute, pentru a nu mai depinde de angrosişti pentru valorificarea producţiei“, a declarat pentru Agerpres Baciu. El crede că statul ar trebui să intervină în piaţă şi să achiziţioneze o anumită cantitate de produse agricole, la un preţ mai bun decât cel existent la momentul de faţă.

„Dacă în anul 2011, când a fost cel mai bun an agricol al României din ultima perioadă, preţul de achiziţie la angrosişti pentru un kilogram de floarea-soarelui era de 1,7 - 1,8 lei, iar în 2012 a variat între 2,0-2,2 lei, în acest an kilogramul se vinde doar cu 1,0-1,1 lei. O situaţie la fel de dramatică se înregistrează şi la grâu, unde în anul 2011 preţul de achiziţie era de 0,65-0,75 lei/kg, iar în 2013 este de numai 0,55-0,65, în condiţiile în care toate input-urile (motorină, energie electrică) s-au scumpit cu un procent cuprins între 25-35%“, a precizat Baciu, care este de părere că producţiile din acest an nu se vor ridica la nivelul celor din 2011.

Preţurile la furaje revin la „normal“

Dacă producătorii agricoli se plâng de preţurile la cereale, crescătorii de animale spun că nivelul actual constituie un moment de respiro, după mai mulţi ani în care preţurile la furaje o luaseră „razna“. Acum, în piaţă, preţurile au început deja să scadă.

„Şrotul de rapiţă a ajuns la 1.100  lei/tonă, faţă de 1.300 lei/tonă în urmă cu câteva luni. Un kilogram de porumb se vinde în prezent cu 65 de bani, aproape la jumătate faţă de preţul din toamnă“, declară Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine.

El spune că anul trecut, de exemplu, preţurile la furaje se dublaseră în lunile octombrie – noiembrie.

Preţul unei tone de şroturi de soia ajunsese la 700 euro, iar fânul se vindea cu un leu pe kilogram, faţă de 0,25 de lei pe kilogram într-un an normal.

Preţurile ridicate la furaje au avut ca efect reducerea semnificativă a numărului de animale, la bovine, cel puţin, acestea reducându-se sub un milion de capete.

Şi Sorin Dogaru, directorul Departamentului de Agricultură din cadrul InterAgro, susţine că „piaţa a revenit la normal“.

„Unii spun că piaţa a căzut, eu spun că a revenit la normal. Nu puteai sa mănânci ulei de 2.300 lei/tonă şi nu este singurul exemplu. Acum e o piaţă normală. Fermierul trebuie să fie tot timpul pregătit să facă volume importante, era o nebunie ce se întâmpla“, spune Dogaru.

El susţine că, din punctul de vedere al producţiei, cel mai bun an a fost 2004, în timp ce 2011 a fost cel mai bun an agricol combinând producţia cu piaţa. În acelaşi timp, 2012 ca volum poate fi comparat cu 2004, însă piaţa nu a mai fost cea din 2011, mai spune Dogaru.

FAO: Producţie-recod de grâu în 2013

Producţia de grâu din acest an va atinge 690 milioane de tone, cu 28 milioane de tone mai mult comparativ cu volumul de anul trecut, ceea ce reprezintă a doua valoare sub record, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie. În ceea ce priveşte preţurile, traderii se aşteaptă la o reducere a acestora, de la 9,50 USD pe buşel (349 USD pe tonă) la circa 7 USD pe buşel (257 USD pe tonă).

Ioana GUŢE 

Vizualizari 2753
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite