Adama Sultan iulie 2020
update 25 Sep 2020

Venituri substanţiale din vânzarea fructelor de pădure şi a ciupercilor

Sute de tone de fructe de pădure, ciuperci comestibile şi plante medicinale din pădurile Sucevei ajung pe mesele europenilor din ţări precum Austria, Germania, Franţa şi Belgia, sub diverse forme, de la sucuri naturale, dulceţuri, preparate culinare şi până la medicamente, prin intermediul Direcţiei Silvice Suceava. Cele mai mari venituri obţinute de DS Suceava din această activitate complementară gestionării pădurilor a rezultat anul trecut din valorificarea fructelor de pădure, unde s-au obţinut preţuri bune de desfacere. Astfel, fructele de pădure, ciupercile comestibile şi plantele medicinale au adus Direcţiei Silvice Suceava venituri totale de peste o jumătate de milion de euro, această activitate fiind secundară celei de exploatare a masei lemnoase.

Pentru anul 2013, la ciuperci comestibile Direcţia Silvică Suceava a cesionat dreptul de recoltare a acestora, fiind încheiate contracte pentru cantitatea de 150 t de ciuperci comestibile din fondul forestier de stat, cu o valoare totală a contractelor de 97,75 mii lei. Dintre plantele medicinale valorificate se pot menţiona: urzica vie, cetina de molid şi brad.

Până la această dată au fost încheiate contracte de vânzare a fructelor către diverşi beneficiari (societăţi comerciale româneşti, străine) pentru 120 t fructe de pădure, dintre care 40 t de afine şi 80 t de zmeură.

Afinele au cea mai mare căutare pe pieţele de desfacere europene. Preţul mediu de valorificare a fructelor de pădure comercializate în acest an de direcţia silvică este de 1.725 euro/t la afine, respectiv de 1.850 euro/t la zmeură şi 600 euro/t la măceşe.

Fructele colectate din fondul forestier de stat sunt transportate la Atelierul de fructe Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, unde sunt sortate, ambalate şi congelate, fiind livrate în această stare.

Perioadele de colectare a fructelor de pădure de pe raza Direcţiei Silvice Suceava sunt cuprinse în lunile iulie şi august pentru afine şi zmeură, respectiv în luna septembrie pentru măceşe.

Şi pentru că zona este renumită pentru aceste bogăţii ale pădurilor, la începutul lunii septembrie în localitatea suceveană Coşna are loc un festival al fructelor de pădure, unde gospodinele prezintă tot felul de preparate din fructe de pădure, de la dulceţuri şi compoturi la siropuri şi băuturi alcoolice.

Silviu Buculei