Producţii bune la grâu, preţuri la jumătate faţă de 2012
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Articole revista
Deşi toată lumea se aştepta la o vară secetoasă, agricultorii au avut parte de ploi în perioada iunie-iulie, ba chiar şi de grindină, care au afectat producţia de grâu. Au fost şi cazuri de suprafeţe inundate, din fericire acestea nu sunt foarte mari, iar recoltatul a fost întârziat pe alocuri. Pe ansamblu, producătorii sunt însă mulţumiţi de recolta din acest an, mai ales la rapiţă, şi se aşteaptă la rezultate şi mai bune în toamnă. La porumb, cel puţin, am putea avea o producţie record, după cum susţin cei mai optimişti agricultori.
O piaţă normală faţă de anul trecut
Ioan Niculae, patronul InterAgro, spune că, dacă n-ar fi venit la începutul lunii iulie o repriză de ploi, 2013 ar fi putut fi unul dintre cei mai buni ani agricoli din ultimul deceniu. Pe lângă ploi, agricultorii au avut parte şi de grindină şi vânt, care au produs pagube la rapiţă, aproape 500 ha cultivate în judeţul Teleorman fiind practic pierdute.
La grâu, media estimată pentru acest an se ridică la 5,5 - 6 t la hectar, în condiţiile în care producţia pe unele parcele a ajuns chiar şi la 7,8 t la hectar.
Pentru orz, media este de 6 t la hectar, iar la rapiţă de 3,7 t la hectar, după cum susţine Sorin Dogaru, directorul departamentului agricol de la InterAgro. Acesta spune că 2013 este un an agricol bun, în condiţiile în care piaţa a revenit la normal din punctul de vedere al preţurilor
„Este un an agricol foarte bun. Există o opinie în România că 2011 a fost cel mai bun an agricol. Nu e adevărat, din punctul de vedere al producţiei, 2004 a fost cel mai bun. Putem spune însă că 2011 a fost cel mai bun an agricol combinând producţia cu piaţa. 2012 îl pot compara ca volum cu 2004, în condiţiile în care piaţa nu a mai fost ca în 2011. Unii spun că piaţa a scăzut, eu zic că a revenit la normal. Nu puteai să produci ulei din floarea-soarelui cu 2.300 de lei tona, să faci mălai din porumb de 1,2 lei kilogramul. Acum e piaţă normală, au scăzut preţurile sau, mai bine zis, au revenit la normal. Era o nebunie ce s-a întâmplat anul trecut“, declară Dogaru.
În ceea ce priveşte porumbul şi floarea-soarelui, culturi înfiinţate în primăvară, şi acestea arată bine la momentul actual, fiind aşteptate producţii mari.
„Cred că va fi o recoltă bună de floarea-soarelui care nu mai poate fi afectată de ploi foarte mult. Sperăm să nu vină seceta să ne afecteze recolta de porumb“, a declarat Ioan Niculae.
InterAgro administrează peste 55.000 ha de teren agricol în partea de sud a ţării.
Rapiţa a fost „fantastică“ la Chirnogi
Patronul Agro Chirnogi, companie care face parte din holdingul Maria Grup, spune că în acest an a obţinut o producţie foarte bună de grâu – peste 5,5 t la hectar –, problema fiind însă calitatea, din cauza ploilor căzute înainte de recoltat. De altfel, din cauza precipitaţiilor care au scăzut, au fost inundate peste 3.000 ha de teren agricol, a căror producţie a fost aproape compromisă.
„În schimb, rapiţa a fost fantastică, nimeni nu a obţinut mai puţin de trei tone la hectar“, declară Jihad El Khalil.
Holdingul Maria Grup administrează circa 43.000 ha de teren agricol în mai multe zone ale ţării. Circa 15% din suprafaţă este cultivată cu grâu, rapiţă – 8%, în timp ce porumbul acoperă circa 30%, afirmă Jihad El Khalil.
„Lucrăm mai mult cu porumb şi soia, mai puţin cu floarea-soarelui (câteva sute de hectare). Cred că la porumb vom avea o producţie record în acest an, de peste 12 t la hectar“, adaugă Jihad El Khalil.
Jihad El-Khalil este unul dintre cei mai mari agricultori din România, cu o suprafaţă de peste 40.000 ha, atât în arendă, cât şi concesionată de la stat, deţinând capacităţi de depozitare importante. Pe lângă cultura mare, libanezul se ocupă şi cu zootehnia, având mai multe ferme de animale, un abator modern şi moară. Jihad se numără printre puţinii agricultori de la noi care fac cultură dublă.
Preţuri între 60 şi 70 de bani pe kilogram în Dolj
Laurenţiu Giubegeanu, comuna Bistreţ, judeţul Dolj, spune că a obţinut o medie la hectar de patru tone la grâu de pe cele 500 ha semănate, calitatea acestuia fiind bună, inclusiv glutenul, în condiţiile în care a plouat. A vândut deja o parte din grâu, aproximativ 1.000 t, iar restul producţiei îl păstrează pentru mai târziu. Grâul l-a vândut cu preţuri între 0,62-0,7 lei pe kilogram, un nivel care îi permite să-şi acopere costurile, însă recunoaşte că „nu este ceea ce s-a aşteptat“. Despre 2013 spune că este un an dificil. Pe de o parte s-a bucurat de ploi, pentru porumb şi floarea-soarelui, iar pe de alta l-au încurcat la grâu.
Producţii cu 25% mai mari faţă de anul trecut
Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, declară că în acest an, la nivel naţional, media la grâu se va ridica la circa 3,2 t la hectar, producţia fiind mai mare cu 20-25% faţă de anul trecut. Ar fi fost şi mai mare, însă gospodăriile populaţiei o trag în jos, pentru că în cazul acestora nu se face agricultură modernizată.
Şi ministrul Agriculturii Daniel Constantin recunoaşte că avem o producţie bună în acest an, însă se fereşte să dea cifre, de teamă să nu „influenţeze“ piaţa.
„Preţul, în schimb, este la jumătate faţă de nivelul din aceeaşi perioadă din 2012, iar cu 50-60 de bani pe kilogram nu mai poţi să înfiinţezi cultură în toamnă, adică anul viitor agricultorul o să aibă o producţie mai mică din start“, spune Baciu.
În ceea ce-l priveşte, din cauza ploilor a fost nevoit să înceapă recoltatul la grâu abia pe 14 iulie, când mai avea porţiuni în care grâul era verde. Chiar şi aşa, se aşteaptă la o producţie mai bună decât în 2012.
Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2013
Articole înrudite
-
Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
in Actualitate -
„Deși 2022 a fost complicat, este un an peste care se poate trece...“
in Actualitate -
Siguranța alimentară și prețul - principalele preocupări ale consumatorilor din România
in Alimentatie -
Cum se face analiza calității grâului de panificație
-
Cosmin Iancu, campion la rapiță și grâu
in Actualitate -
„Avem prețuri mai mari de livrare, dar producțiile sunt mai mici“
in Agrotehnica -
Cea mai mare cantitate de grâu recoltată în 8 ore. AgroConcept România în Cartea Recordurilor
in Actualitate -
Ziua grâului și orzului la INCDA Fundulea - Prezentarea progreselor genetice (I)
in Actualitate -
După o pauză de doi ani, Sărbătoarea rapiței și a grâului, la Caracal
in Actualitate -
Prețul grâului a explodat. India interzice exportul cerealelor de bază
in Actualitate
Articole recente - Lumea Satului
- Totul despre tuberoze. Cum să le crești, să le îngrijești și să te bucuri de beneficiile lor
- Meșterii populari, vestitori ai primăverii la Iași
- Rețetă de post - chiftele de ghebe
- Reducerea stresului de înțărcare cu ajutorul nutrețurilor combinate ale institutului IBNA BALOTEȘTI
- Schimbările climatice și epoca de semănat
- KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță
- APPR devine Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România
- Întâlnirea fermierilor din județul Iași cu cercetătorii
- Noi produse pentru protecția plantelor lansate de Corteva Agriscience
- ARME CONTRA ARME