reclama youtube lumeasatuluitv
update 1 Jul 2022

Tăierile de întreţinere la trandafiri

O scurtă evadare în Rosarium-ul Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză“ a Universităţii din Bucureşti oferă prilejul rar de a admira, pe cei 7.000 mp, 130 de soiuri de trandafiri, regăsiţi în 3.500 de tufe, cu o paletă coloristică amplă şi arome diverse, suave. Pentru cunoscători sau cei care ar vrea să-şi însuşească doar câteva dintre secretele regelui florilor, cum este supranumit trandafirul, inginerul Marius Negulici ne prezintă detalii despre tăierile de întreţinere.

Pentru clasa Thea hybrida, după epuizarea înfloritului, pentru a stimula o nouă înflorire, trebuie aplicată o tăiere de întreţinere. Altfel planta îşi concentrează forţa spre a produce fructul şi a-l purta spre maturizare, decalând următorul val de înflorire. Pentru a preîntâmpina această întârziere şi pentru a grăbi următorul înflorit se aplică tăierea lăstarului, dar la această specie tija nu se retează imediat sub floare, ci la jumătatea distanţei dintre punctul de inserţie pe tufă al lăstarului şi floarea ofilită, deci cât mai jos, pentru a permite viitorului lăstar să crească viguros. Tăierea se va efectua neapărat deasupra unei frunze, spre a calusa rapid rana, iar mugurele porneşte mai repede în vegetaţie.

Trandafirul urcător, remontant, cu o perioadă lungă de înflorire, până spre căderea zăpezii, foarte parfumat, cu flori dispuse în buchete, rezistent faţă de boli şi nu foarte pretenţios în cultură, se pretează aceleiaşi intervenţii pentru stimularea înfloritului. Deosebirea este că tăierea se aplică la prima frunză, maximum la a doua frunză sub floare, evident, tot deasupra mugurelui.

Capacitatea de lăstărire este foarte mare.

Trandafirul pitic (minirosa) suportă o tăiere un pic deosebită, cu grijă mai ales pentru a păstra amprenta tufei, aproape sub forma unui buchet permanent, uniform. Intervenţia se efectuează imediat sub floarea ofilită.

Ştiaţi că...?

  • Trandafirii au apărut în cultură acum vreo 35 de milioane de ani, spun paleobotaniştii, iar în prezent are peste 200 de specii şi 30.000 de soiuri?
  • Cele mai întinse suprafeţe destinate industrializării se găsesc în Bulgaria, Turcia, Maroc, Iran, Olanda, Franţa şi Italia?
  • 60% din uleiul de trandafir folosit în industria parfumului provine din Franţa?
  • Cea mai bună calitate din lume o are însă uleiul extras din celebra Vale a Trandafirilor din Bulgaria?
  • Primul ulei de trandafir a fost obţinut în anul 1612, în Kaşmir?
  • Pentru a obţine 1 litru de ulei este nevoie de 2,5-3 tone de petale?
  • La creştini, trandafirul roşu este asociat cu sângele pierdut de Iisus Hristos pe cruce?
  • Există o singură specie de trandafir lipsit de parfum?
  • Parfumul trandafirului este mai slab în zilele răcoroase şi foarte puternic atunci când este cald şi soare?
  • Uleiul de trandafir echilibrează pulsul, calmează durerile de cap sau de dinţi?

Maria BOGDAN
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.15, 1-15 AUGUST 2013

Articole recente - Lumea Satului