update 17 Mar 2023

Mai multe podgorii afectate de căderea accidentală a florilor şi boabelor tinere

Condiţiile climatice atipice din primăvara acestui an, cu temperaturi ridicate în preînflorit, urmate de zile reci cu ploi abundente în perioada de înflorit a viţei-de-vie, au provocat tulburări de polenizare şi fecundare, soldate cu „căderea accidentală a florilor şi boabelor tinere“ şi distrugerea parţială sau totală a inflorescenţelor. Fenomenul a fost semnalat în mai multe regiuni viticole din ţară, cel mai afectat soi vinifer fiind Muscat Ottonel. Au fost de asemenea afectate, în mai mică măsură, soiurile: Riesling italian, Muscat Polscay, Muscat Hamburg, Gewurztraminer.

În ultimii ani, pe fondul accentuării condiţiilor climatice extreme, astfel de fenomene denumite Coulure (în franceză) sau Shatter (în limba engleză) au fost semnalate în mai multe ţări viticole din Europa, cele mai afectate soiuri fiind în ordinea importanţei pagubelor produse Grenache, Malbec, Merlot, Muscat Ottonel, Riesling italian.

În baza cercetărilor multianuale efectuate la Staţiunea de Cercetări Viticole Blaj (SCDVV Blaj), manifestări similare au fost evidenţiate în pri­măvara anilor 1984 şi 1985 în câmpul experimental Crăciunel pe acelaşi soi Muscat Ottonel.

Fenomenul de „Cădere accidentală a florilor şi boabelor tinere“ se manifestă primăvara în perioada înfloritului, ca rezultat al unor reacţii metabolice la condiţiile climatice extreme care împiedică polenizarea şi fecundarea florilor şi determină căderea boabelor mici imediat după ce se formează.

Într-o anumită măsură, căderea (scuturarea) florilor este un fenomen natural de autoreglare a viţei-de-vie în vederea normării producţiei. Fenomenul cauzează pierderea unui anumit procent de flori, dar atunci când situaţia este agravată de anumite condiţii meteorologice neprielnice, care perturbă fotosinteza, căderea este considerată accidentală şi poate avea un impact sever asupra producţiei anului în curs.

A nu se confunda fenomenul de „meiere accidentală“, care provine de la un mecanism trofic de tulburare a redistribuirii zaharurilor, cu fenomenul de „cădere accidentală“, cauzat de tulburările de polenizare şi fecundare din cauza condiţiilor climatice neprielnice din timpul înfloritului, deşi de multe ori cele două fenomene merg mână în mână.

În acest moment în plantaţiile afectate pot fi observate inflorescenţe afectate 100% sau uscate, inflorescenţe parţial afectate, dar şi inflorescenţe în plin înflorit aflate pe copili.

O evaluare a intensităţii fenomenului de cădere accidentală asupra recoltei anului în curs poate fi efectuată în prima decadă a lunii iulie, începând cu fenofaza bob de mazăre.

Factori favorizanţi

Fenomenul de „cădere accidentală a florilor şi boabelor tinere“ este declanşat de o serie de factori meteorologici nefavorabili înfloritului şi legării boabelor:

- Temperaturi reduse <15°C.

- Ploi abundente şi de lungă durată.

- Înnourări accentuate.

- Fluctuaţia temperaturilor (perioade cu temperaturi ridicate, urmate de perioade cu temperaturi scăzute), care pot întârzia sau întrerupe fotosinteza.

- Alte cauze care agravează efectele includ: sol umed şi fertil, tăierea severă primăvara, portaltoi viguroşi, lumina difuză, aplicarea în exces a îngrăşămintelor cu N.

Soluţii privind refacerea viilor calamitate

În viile afectate soluţiile recomandate diferă în funcţie de gradul de afectare a inflorescenţelor:

n În plantaţiile calamitate, unde este afectată producţia principală, în scopul stimulării producţiei secundare se recomandă ciupitul lăstarilor.

Această lucrare constă în suprimarea vârfurilor de creştere a lăstarilor fertili. Astfel se provoacă emiterea de copili purtători de inflorescenţe, asigurând pe cât posibil recuperarea parţială a producţiei pe anul în curs. Concomitent se recomandă aplicarea produselor fertilizante (îngrăşăminte foliare cu potasiu), care să favorizeze formarea strugurilor din copili şi să grăbească maturarea.

Atenţie! Lucrările în verde speciale necesită un volum de muncă ridicat şi vor avea ca efect pornirea în vegetaţie a unui număr prea mare de copili, iar în unele cazuri chiar pornirea în creştere a mugurelui principal din ochiul abia format. Aceasta duce la folosirea neraţională a asimilatelor şi favorizează atacul de mană pe frunzele tinere ale copililor.

n Dacă accidentul climatic a provocat distrugerea parţială a inflorescenţelor (meiere şi mărgeluire), nu sunt recomandate lucrări speciale, deoarece inflorescenţele neafectate sau cele afectate parţial asigură în bună parte producţia anului în curs, boabele mărgeluite îşi măresc volumul şi cresc în greutate, chiar dacă strugurii nu ar fi de mărime normală. Pentru obţinerea unei producţii de bună calitate se recomandă aplicarea raţională a lucrărilor agrotehnice şi fitosanitare corespunzătoare.

Dr. ing. Liliana TOMOIAGĂ, SCDVV Blaj
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2013

Articole înrudite

Articole recente - Lumea Satului