Imprimă această pagină
Articole revista 16 Iulie 2013, 15:47

Sate fără criminalitate. Înşelăciunile prin telefon

Scris de

În ultima perioadă, la poliţie au fost depuse numeroase sesizări cu privire la înşelăciuni comise prin intermediul telefonului, cele mai multe dintre acestea fiind comise după acelaşi tipar, denumit generic „accidentul“.

Infractorii sună pe telefonul fix sau mobil al posibilelor victime şi se dau drept alte persoane: fiul persoanei apelate, avocatul acestuia, medic, procuror, poliţist. Sub pretextul că rude apropiate ale persoanei apelate au fost implicate în accidente rutiere grave, escrocii solicită diverse sume de bani, motivând că sunt necesari pentru împăcarea părţilor, pentru a „cumpăra“ o autoritate a statului, pentru cheltuieli medicale sau ca onorariu al avocatului. Banii sunt solicitaţi prin transfer bancar sau chiar prin întâlniri directe.

Victimele sunt alese de obicei din rândul persoanelor de vârsta a treia. Numerele de telefon sunt fie alese la întâmplare, situaţie în care apelantul îşi adaptează discursul, încercând să speculeze orice informaţie primită, fie sunt ale unor persoane deja cunoscute.

Pentru a fi mai convingători, infractorii pot crea diverse scenarii. Au fost întâlnite situaţii când pe fundal se auzeau sunete asemănătoare sirenei poliţiei. Atunci când cel care sună este pretinsul fiu al interlocutorului, îşi schimbă vocea, prefăcându-se că plânge şi, după ce anunţă vestea tragică a accidentului, pasează rapid telefonul unei alte persoane, de obicei aşa-zisul avocat.

De asemenea, vârstnicilor li se solicită să nu îşi sune ruda implicată în accident, pentru motivul că este reţinută de procurori sau i-a fost confiscat telefonul mobil. Au existat cazuri când, tot pentru a nu îi da posibilitatea de a-şi contacta ruda în cauză, victima înşelăciunii a fost ţinută la telefon până în momentul transferului banilor.

Sub imperiul emoţiilor cauzate de cele aflate, persoana apelată devine influenţabilă şi acceptă să ofere sume considerabile de bani persoanelor indicate de apelanţi. Sumele cu care au fost înşelate victimele au variat între 2.000 lei şi 10.000 euro.

Pentru a nu deveni victima unei infracţiuni de înşelăciune cu acest mod de operare Poliţia vă recomandă:

– verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile;

– dacă sunteţi contactat de un „binevoitor“, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin;

– fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact în orice împrejurare, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească şi să încerce să afle detalii despre familie sau vecini.

Infracţiunile de înşelăciune sunt caracterizate de o permanentă schimbare şi adaptare la realităţile cotidiene. În mod sigur vor apărea şi alte modalităţi de comitere, însă trebuie cunoscut faptul că există un tipar după care sunt create înscenările: potenţialelor victime li se prezintă o situaţie avantajoasă aparent reală, iar ulterior li se solicită o sumă de bani sau un bun.

Au existat cazuri când victimele erau informate că au câştigat premii – sume importante de bani – la concursuri la care nu au participat, iar pentru a ridica premiul li se solicita să achite în avans o taxă. De asemenea, au fost cazuri în care persoanelor de vârsta a treia li se promiteau împrumuturi bancare foarte avantajoase, pentru care era nevoie să depună un avans într-un anumit cont.

Dacă sunteţi apelat de o persoană care vă prezintă un astfel de scenariu, urmaţi recomandările noastre şi anunţaţi de urgenţă poliţia prin 112!

Exemplu:

Un bărbat în vârstă de 72 de ani din judeţul Suceava a fost apelat de o persoană care s-a recomandat drept fiul său. Acesta i-a spus, plângând, că a provocat un accident de circulaţie soldat cu victime şi că nu poate vorbi deoarece a suferit leziuni şi a oferit telefonul unei alte persoane. Persoana din urmă s-a recomandat drept avocatul fiului şi i-a relatat bătrânului că victima accidentului este în stare gravă şi că, pentru a cădea la înţelegere, solicită de urgenţă suma de 15.000 lei.

Daniel ANCA, inspector de poliţie

REVISTA LUMEA SATULUI, NR.14, 16-31 IULIE 2013


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite