ipso iunie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 22 Jul 2021

Reducerea TVA la pâine se amână. Nu se ştie până când

Ordonanţa privind reducerea TVA la pâine va fi adoptată după 1 iulie, pentru că în primul semestru al anului nu pot fi efectuate rectificări bugetare, a anunţat premierul Victor Ponta. Reprezentanţii Rompan sunt nedumeriţi de decizia Guvernului, mai ales că le dă peste cap toate planurile.

„Nu ştim nimic, aşteptăm să vedem ce se va întâmpla săptămâna viitoare (n.r. – discuţia a avut loc în 20 iunie). Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost redactat de Ministerul Finanţelor Publice, mai rămâne doar să fie aprobat de Guvern“, afirmă Aurel Popescu, preşedintele patronatului din industria de morărit şi panificaţie Rompan.

Popescu se declară nemulţumit de modul în care au procedat guvernaţii, care au anunţat în ultima clipă că nu se mai reduce TVA la 9% (pe tot lanţul) de la 1 iulie. Cât despre motivele acestei decizii, Popescu spune că membrii Rompan au fost informaţi că trebuie să aibă loc recti­ficarea bugetară pentru a „găsi sumele necesare“. De altfel, FMI a transmis Guvernului că trebuie să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu se bazeze pe faptul că îi va recupera din reducerea evaziunii fiscale, care acoperă 80% din sectorul de panificaţie.

Nici promisiunea producătorilor de pâine că vor reduce preţul unei franzele de la un leu la 85 de bani dacă TVA ajunge la 9% sau că va fi redusă evaziunea fiscală şi vor creşte încasările la buget n-au contat în faţa Guvernului, care îşi păstrează poziţia.

La rândul lui, Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, susţine că dacă amânarea se tot prelungeşte membrii federaţiei sunt gata să „picheteze“ sediului Guvernului sau locul unde se va ţine viitoarea întâlnire cu reprezentanţii FMI.

Constantin rămâne optimist

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susţine că angajamentul politic privind reducerea TVA la pâine a rămas, urmând ca aplicarea măsurii să se facă imediat după rectificarea bugetară din luna iulie.

„Premierul a spus că rectificarea va avea loc imediat după 1 iulie, în conformitate cu legea. Având în vedere că Fondul Monetar Internaţional a spus că, dacă vrem să aplicăm această măsură (n.r. – reducerea TVA), trebuie să punem în buget acea sumă pe care dânşii consideră că o pierdem prin aplicarea unui TVA redus, noi considerăm că o să o recuperăm din combaterea evaziunii fiscale, dar trebuie să facem o rectificare bugetară. Este un angajament pe care şi l-a luat Guvernul şi vom discuta la rectificarea bugetară, în măsura în care la Ministerul Finanţelor s-au găsit acele resurse. Anunţul premierului nu a modificat absolut nimic. Angajamentul politic a rămas, însă mai trebuie reevaluată această chestiune de a identifica sursele necesare pentru implementarea măsurii“, a spus Constantin.

Premierul a declarat, la mijlocul lunii iunie, că reducerea TVA nu este posibilă şi că se aşteaptă şi publicarea studiului de impact aferent introducerii unui TVA redus la pâine. Anunţul a venit la circa o lună după ce Ponta anunţase că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine începând cu 1 iulie va trebui să fie alocate 250 milioane de lei, Fondul Monetar International transmiţând Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu îşi facă planuri că îi va recupera din combaterea evaziunii fiscale.

Ioana GUŢE
REVISTA LUMEA SATULUI, NR.13, 1-15 IULIE 2013