Turism 01 Decembrie 2016, 08:39

Călătorie în ţinuturile mayașilor (XI)

Scris de

Antigua, oraşul dintre vulcani

Antigua este oraşul miracol al Guatemalei. Trecut prin foc, apă şi cutremure puternice, acesta a rezistat şi a renăscut de mai multe ori pentru a-şi spune povestea.

A fost fondat în anul 1543 de conchistadorii spanioli, fiind capitală a Americii Centrale până în anul 1773 când s-a produs un cutremur devastator ale cărui urme sunt vizibile şi astăzi, fenomen care a distrus aproape întreaga așezare. În prezent este centrul administrativ al departamentului Sacatepéquez. Sunt renumite clădirile în stil baroc din oraș, motiv pentru care, în anul 1979, localitatea a fost declarată patrimoniu mondial UNESCO.

Arhitectura tipic spaniolă, atmosfera veche colonială care încă domină străzile oraşului ne-au oferit prilejul unei călătorii în timp. Arco de Santa Catalina, Biserica San Francisco, Biserica La Merced, Plaza Mayor sunt repere arhitecturale importante din Antigua.

Am vizitat şi ruinele Catedralei prin tavanul căreia se vedea cerul. Acolo în locul vechilor capele crescuseră plante tropicale care parcă ieşeau din ziduri strecurându-se printre pietre.

Apoi am călcat pragul unui atelier de prelucrare a jadului pe care mayaşii îl considerau mai de preţ decât aurul. Gândul mi-a a zburat atunci către China unde jadul este considerat piatra regală. Încă îmi mai stăruie în minte întrebarea - oare o fi vreo legătură între chinezi şi mayaşi, oare au origine comună?

Ne-am plimbat pe străzile pline de culoare, am admirat frumoasele patio (pensiuni) înconjurate de arcade tipic spaniole, curţile deschise ale caselor ce te îmbie să le treci pragul sau măcar să arunci o privire. Toate au grădini interioare cu orhidee, bugainvilea şi alte plante exotice, fântâni arteziene şi mozaicuri.

Găseşti aici galerii de artă, ateliere de prelucrare a pietrelor preţioase, buticuri cu obiecte de artizanat, ceramică, măşti şi ţesături de tot felul, dar şi mobilă, antichităţi, candelabre şi şemineuri.

I-am admirat locuitorii îmbrăcați în haine tradiţionale, dar şi pe dansatorii de salsa. Am gustat din sucurile de fructe tropicale şi din mâncăruri tradiţionale si ne-am tras sufletul după atâtea şi atâtea activități într-un hotel elegant cu mobilier şi decoraţiuni ce ne duceau cu gândul la perioada colonială.

Natura este aici mult mai generoasă decât în alte locuri creând un decor de mare frumuseţe.

Oraşul este înconjurat de trei vulcani: Agua, Fuego si Acatenango. Fuego este încă activ şi impresionează prin trombele de fum aruncate cam din 10 în 10 minute. Mereu ne aruncam privirea şi stăteam la pândă cu aparatul foto să-l surprindem în „acțiune“. A fost destul de palpitant şi încercam să-mi imaginez dacă aş putea locui permanent aici unde vulcanii sunt suverani.

Antigua mi-a rămas în minte ca un loc ce reprezintă împăcarea omului cu natura, un loc în care toate se petrec parcă după un ritual misterios ale cărui taine sunt permise doar oamenilor născuţi acolo. Sper că fotografiile vor completa povestea mea pe care promit că o voi continua. Guatemala are şi alte locuri frumoase despre care veţi afla în următorul episod. Fiţi pe mai departe partenerii mei de călătorie.

GALERIE FOTO


Teofilia BANU

Revista Lumea Satului nr. 23, 1-15 decembrie 2016 – pag. 56-57


Vizualizari 1964
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti