Zootehnie 18 Iulie 2016, 12:26

Saanen sau „Holsteinul caprelor“, rasa care poate asigura profit fermei

Scris de

Creșterea caprelor pentru lapte poate reprezenta una dintre cele mai profitabile investiții în zootehnie, mai ales dacă ne gândim la faptul că cerințele pentru produsele lactate sunt destul de mari, iar prețurile pe măsură. Însă, pentru ca investiția să renteze, atenția principală trebuie acordată alegerii rasei. În ultimii ani, mai mulți fermieri din țară s-au orientat către rase care le-au asigurat profituri considerabile colegilor europeni. O astfel de rasă este Saanen, iar unul dintre fermierii care a mizat pe productivitatea ei este Vasile Lungu din județul Iași.

Caracteristicile rasei

Originară din Elveția, Saanen este una dintre cele mai apreciate rase, producția și calitatea laptelui fiind motivele pentru care mai este cunoscută și ca Holsteinul caprelor. Media de lapte/zi este în jur de 5 litri, iar pe durata lactației de 9 luni producția variază între 600 și 1.000 de litri, la nivel european înregistrându-se chiar și recorduri de peste 1.200 de litri.

Dacă atunci când este vorba despre producțiile de lapte caprele Saanen se diferențiază clar față de alte rase, atunci când vine vorba despre caracteristicile fizice diferențele nu sunt atât de evidente. Au părul scurt și mătăsos, în nuanțe de crem sau alb, capul este adesea fără coarne, gâtul lung și corpul alungit. Ugerul, cu mameloanele bine dezvoltate, este sub formă de pară și direcționat un pic înainte. Greutatea unei femele este cuprinsă între 50-65 kg, în timp ce masculul poate cântări chiar și 80 kg. De ase­menea, caprele Saanen rentează și din punctul de vedere al fertilității deoarece au capacitatea de înmulțire ridicată, de la 100 de capre putând rezulta anual între 180-250 de iezi.

Rasă de bază la Astra Trifești

Activitatea vastă din domeniul agricol a domnului Vasile Lungu a făcut ca în sectorul zootehnic să crească mai multe specii de animale. Dacă la bovine, porcine sau ovine a mizat pe încrucișări pentru obținerea metișilor de carne, la capre a mizat întocmai pe rasa Saanen. În prezent deține aproximativ 450 de capre, dintre care 350 adulte și 100 tineret. Pentru că fermierul lucrează și o importantă suprafaţă de teren agricol, furajarea o poate asigura fără costuri prea mari. În ceea ce privește îngrijirea caprelor, acesta ne-a declarat că nu necesită atenție specială, de aceea a decis să și mărească treptat efectivul. Inițial caprele erau mulse manual, însă pentru că producția de lapte a crescut, domnul Lungu a achiziționat o stație de muls mecanică specială pentru capre. Adesea, producțiile/lună depășesc 10.000 de litri, laptele fiind pregătit în mod tradițional, cu cheag natural, urdă și caș. La fel ca și celelalte produse animaliere rezultate din propria fermă, și acestea ajung la cantina unde le este servită masa angajaților grupului de firme Domeniile Lungu.

Exact cum ne-a obișnuit, domnul Lungu nu se oprește cu investițiile, și pentru că rasa Saanen i-a confirmat așteptările, următorul pas este acela de a amenaja un atelier de prelucrare a laptelui pentru ca tot mai mulți ieșeni să poată consuma preparate din cel mai apreciat lapte de capră.

Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului nr. 14, 16-31 iulie 2016 – pag. 34


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti