Articole revista 18 August 2014, 15:36

Recoltatul grâului în zodia ploilor

Scris de

2014 a fost un an dificil pentru agricultori, care şi-au văzut producţiile serios reduse din cauza condiţiilor meteo dificile. Aproape de sfârşitul lunii iulie, la nivel de ţară, recoltatul la grâu nu era încă finalizat, rămânând de recoltat încă 30% din suprafeţe, potrivit datelor oficiale. Cel mai probabil, producţia afectată de ploi va folosi mai mult pentru hrana animalelor şi mai puţin pentru panificaţie, susţin fermierii.

Poienaru: „Pierderi de 30% la grâu“

Ştefan Poienaru, proprietarul grupului de firme Agrofam Feteşti, spune că la data de 28 iulie recol­tase circa 80% din suprafeţele cultivate cu grâu, cu „pierderi de 30% şi deprecieri calitative drastice“. Media la hectar pe terenurile recoltate a variat între 4.200 kg şi 4.500 kg, faţă de 5.500 kilograme, la cât se ridicau estimările iniţiale.

„Dacă nu ploua şi vremea ne lăsa să intrăm în câmp, alta era situaţia. Calitatea este proastă, o să vindem grâul ca furaj, la preţuri derizorii care nu ne acoperă costurile. În unele zone, grâul este căzut la pământ şi chiar a încolţit“, a precizat Poienaru. La finele lunii iulie, în zonă kilogramul de grâu se achiziţiona cu 64 de bani, pe termen scurt nefiind aşteptată o majorare a preţului, a mai spus Poienaru, care a avut cultivate cu grâu circa 6.000 ha. Pierderi semnificative au fost înregistrate şi la rapiţă, cultură la care agricultorul a pierdut aproximativ 30% din producţie.

„Pe suprafeţele recoltate înainte de ploi (undeva la 85% din terenuri) producţia a fost ceva mai bună. Acum, însă, pe măsură ce trece timpul, calitatea scade“, se plânge agricultorul. În loc de o producţie de trei tone de rapiţă la hectar, s-a obţinut pe unele parcele două tone, şi aceasta afectată calitativ.

Dimitrie Muscă: „Producţie mai mică cu o tonă“

Dimitrie Muscă, director general CAI Curtici, a obţinut în acest an la grâu o producţie de 6.548 kg la hectar, cu aproape 1.000 kg mai mică decât se aştepta, din cauza ploilor. El spune că producţia a fost influenţată nu doar de ploi, ci şi de iarna „dificilă“, cu diferenţe mari de temperatură. Dacă înainte de ploi masa hectolitrică era de 83, după ploi se ajunsese la 750 de grame. Agricultorul spune că nu a avut grâu încolţit, însă oricum  pentru el nu era o mare problemă dacă se confrunta cu această situaţie, pentru că numai fermele de animale din cadrul grupului folosesc anual o cantitate de circa 5.000 de tone de grâu.

La rapiţă, producţia de pe cele 1.200 ha cultivate a fost de peste patru tone, însă au existat şi suprafeţe pe care recolta a fost mai mică cu până la o tonă.

Marian Nedu: „Calitate mai slabă decât în 2013“

Marian Nedu, un agricultor din Ialomiţa, care lucrează circa 1.700 de hectare la Căzăneşti, a reuşit să termine recoltatul grâului în jurul datei de 15 iulie. El susţine că l-a ajutat mult faptul că a avut combine performante şi a reuşit să folosească orice moment în care nu a plouat. Precipitaţiile l-au încurcat mai mult la orz, mai ales în prima parte a campaniei. În ceea ce priveşte calitatea grâului, Nedu susţine că este ceva mai slabă raportat la anul trecut, fără să existe diferenţe foarte mari. Cantitativ, cu şase tone la hectar, producţia se situează cam la acelaşi nivel.

„A fost un an dificil, cu multe anomalii. Iarna cu secetă a marcat clar nivelul producţiei, după care au venit ploile din primăvară. În zonă, mulţi agricultori au avut producţii mai mici şi pe fondul densităţii mai mari decât normale la cultura grâului (grâul a înfrăţit), o greşeală de pe urma căreia au avut de pierdut“, a precizat Nedu.

La Focşani, în schimb, producţia la grâu a fost bună, chiar dacă ceva mai mică comparativ cu alte zone, undeva la 4.500 kilograme la hectar, după cum susţine Petrică Azoiţei, director general Agroind Focşani, explicabil însă în condiţiile terenului nisipos de aici.

Constantin: „70% din grâu era recoltat la 25 iulie“

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în data de 25 iulie la Alba-Iulia că, până la acea dată, era recoltată aproape 70% din suprafaţa însămânţată cu grâu.

„Pe zona Ardealului cred că nu sunt probleme foarte mari şi estimările pe care le-au avut sunt conforme cu ceea ce recoltează. Într-adevăr, la nivel naţional, ploile n-au adus avantaje pentru grâu, dar au adus avantaje pentru alte culturi şi trebuie să punem lucrurile în balanţă“, a spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a subliniat că la rapiţă campania s-a încheiat. „Avem deja estimările finale, pentru că nu am colectat toate datele, dar s-a încheiat şi aşteptăm cu nerăbdare să începem şi la celelalte categorii“, a declarat Daniel Constantin. Acesta a precizat că agricultorii vor putea primi adeverinţe încă de la începutul lunii august pentru producţia vegetală şi de la începutul lunii septembrie pentru zootehnie, astfel încât să aibă resursele financiare necesare începerii campaniei de toamnă.

Ioana Guţe


Vizualizari 3344
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti